Danas Rejse

Bloggen er tænkt som et supplement til vores hjemmeside, når vi ikke har mulighed for at holde den up to date. Vi vil, når vi sejler, skrive lidt om hvad vi laver og I kan se hvor vi er.

28 September 2015 | Sundkrogen, København
21 September 2015 | Helsingborg, Sverige
09 September 2015 | Mandal, Norge
22 August 2015 | Wells, Shetlands Øerne
25 July 2015 | Qaqortoq (Julianehåb), Grønland
24 July 2015 | Qaqortoq (Julianehåb), Grønland
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
25 June 2015 | Cow Head Harbour, Newfoundland
23 June 2015 | Ingonish Harbour, Cape Breton
13 June 2015 | Head of St. Margarets Bay, Nova Scotia
12 June 2015 | Shelburne, Nova Scotia

Fra Newfoundland til Labrador.

01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
Den 26. juni lettede vi anker i Cow Hbh. klokken fem om morgenen for at nå op til Port Saunders. Det er det længste stykke, hvor der ikke er nogle ankerpladser langs kysten. Så vi skulle nå der op. Vejrudsigten lød på 15 knobs vind næsten lige i snuden med 1 meter høje bølger for hele dagen, så det skulle være muligt at nå dertil for motor. Da vi kom udenfor var bølgerne dybe og vi gjorde ringe fart. Vi blev enige op, at give det en halv time mere og blev det ikke bedre, ville vi vende om. Humøret var ikke på sit højeste. Heldigvis blev søen bedre og vi fik lidt medstrøm, så vi fortsatte. Kort fortalt blev det en lang og til tider en dødsyg tur, da vinden friskede op til 20 knob med stadig større søer lige i snuden og det tog små tre timer mere end beregnet, men vi kom dertil sent på eftermiddagen og ankrede, så vi hurtigt kunne komme videre næste dag.

Den 27. juni sejlede vi op til Flowers Cove, en smal fjordarm med masser af hummertejn og vi havde besvær med at få ankret ordenligt. Det blæste op til 25 knob om natten og næste morgen kunne vi se, at vi var skredet lidt, da her er meget grov tang, som gør det svært at få ordentligt fat. Da det skulle fortsætte med at blæse den 28. også, bestemte vi os for at finde en anden ankerplads. Det blev et show uden lige og først anden gang lykkedes det at få godt fat, da lå vi næsten helt ude ved indsejlingen, men så kunne vi da se, hvordan det så ud udenfor læmolen.

Næste morgen den 29. juni var vejret til at krydse over Belle Isle Strædet til Labrador. Vi var virkelig heldige med vejret, god sigt og let vind agten for tværs. Vi så hvaler og deres blåst mange steder omkring os og en flok kom tæt forbi og viste deres fine haler, herligt, herligt! Og de første gigant isbjerge kom sejlende ned gennem strædet, utrolig flot. Det var en dejlig dag med fine oplevelser og vi kom allerede til Red Bay lidt over middag, og lod ankeret gå i læ af Saddle Island. Der var tid til at tage ind i jollen og se de to museer med fine udstillinger fra de tidligste bosætninger omkring Red Bay og på Saddle Island. Efter museumsbesøgene gik vi på den lokale restaurant og fik en varm kop chokolade med æbletærte. Her var de så venlige at sælge os mælk og brød, da der var langt at gå for handle.

Derefter sejlede vi i jollen ud til Saddle Island og gik ad en afmærket rute en tur rundt på øen og op på toppen til fyret. Flere steder er der lavet gangbroer, for at man ikke skal synke ned i den bløde græsbund. Her er masser af måger og edderfugle, som stadig lå på reder, så der var et farligt spetakkel nogle steder, når vi kom for tæt på deres redesteder.

På ydersiden af øen er der en fantastik flot udsigt over strædet og det er imponerende at se de mange isbjerge som flyder forbi. En del var strandet og vi så tre meget store isbjerge lige udenfor, som var gået på grund, efter vi var kommet ind. Det var lidt svært at løsrive sig fra den flotte udsigt, men myggene var nu begyndt at komme for tæt, så vi skyndte os tilbage til Dana og fik jollen ombord og gjort klar til at tage afsted næste morgen.

Vi kom ikke afsted næste morgen. Klokken 5 stod vi op for at konstatere, at der lå en tyk tåge over hele bugten og vi kunne ikke se husene over på den anden side, knap nok Saddle Island, som vi lå lige ud for. Længe varede det ikke, før det begyndte at regne og alt i alt blev det en kedelig dag. Men den kunne bruges til at få bagt et par brød og få lidt varme fra komfuret og så fik vi igen læst mere om Grønland og kigget søkort.

Den 1. juli startede vi tidligt og sejlede ud fra Red Bay i tørt vejr, let tåge og svag brise fra sydvest. Vi havde radaren på og havde i starten ca. ½ sømils sigt, det var lige nok til at spotte eventuelle growlers og isstykker, som ikke viste sig på radaren. Vi fik et klart signal fra de store isbjerge, som lå strandet udenfor Red Bay.

Men det føltes mærkeligt og med lidt gys at se et kraftigt signal på radaren og ikke se noget, når vi for eksempel sejlede langs med en tågebanke. Vi så ikke andet end at den blev mørkere og det dampede fra den, som røgen fra et lokomotiv. Og så pludselig kunne vi gennem tågen skimte den ene ende af bjerget og se hvor bølgerne stod op omkring bjergets "stævn" og det sydede hen langs bjergsiden, og til sidst så vi den bagerste del med en masse mindre isstykker drivende bagefter. Og det er dem, der er så farlige for os, for de kan være af anselig størrelse og let sænke os og de er svære at se på radaren eller vises slet ikke, da de kan være for lave men stadig stikker mange meter ned i dybet.

De første tre timer var hårde og øjnene var ved at trille ud af hovedet på os for ikke at misse noget. Men op ad dagen lettede tågen, der hvor vi sejlede. Den lå skiftevis langs land og nogle tågebanker kom og forsvandt ud over strædet mod Belle Island. Den dag fik vi set gigant isbjerge i mange forskellige faconer og med fantastiske mørkeblå striber. Kommer man tæt nok på, kan man se gennem det blå som klart glas. Det var igen en fantastisk dag og imponerende at se den øde og flotte kyst. Vi nød de mange havfugle og kunne genkende mange fra Alaska og hvaler blæste, det var bare så dejligt at opleve et rigt dyreliv.

Vi nærmede os Fox Harbour også kaldet St. Lewis Sound, og her så vi tre strandede kæmpe isbjerge. Det ene stod faktisk strandet på 90 meter vand lige ved den ø, vi skulle rundt om for at dreje op gennem sundet. Vi tog nogle billeder lidt fra, da de ændre facon, når man kommer tættere på. Godt vi gjorde det, for da vi ½ mil senere passerede det, var det totalt indhyllet i tåge og vi kunne slet ikke se isbjerget, helt vildt!

På vej op gennem sundet så vi er gigant isbjerg, som lå strandet og væltet om på siden med al isen, som havde været under vandet, ligge og stritte op i luften. Her fik vi syn for sagen, hvor meget is der er under vandet, det var mange gange højere end det, som havde været over vandet, og som vi ser.

Da vi rundede Fishermans Point skiftede vinden fra 6 knobs medvind til 25 knobs modvind. Det kan nok være, vi gjorde klar til at droppe ankeret i en fart. Nancy og Tom var kommet sent dagen før og stod og vinkede os ind til public wharf og der var masser af plads, men vi havde hverken fendere og liner klar, så vi ville anker og vente til vinde gik ned, så vi kunne komme ordentlig ind og så var det lavvande lige nu, det er nemmere at fortøje, når vi ligge lidt højere. Vi brugte tiden, mens vi lå for anker til at bade, nu vi havde varmt vand, så alt passede at vi et par timer senere kom ind og lagde os langskibs. For første gang siden Cape Town, hvis vi ikke lige regner Peter slusen med, ligger vi ved et bolværk med liner i land og fendere ude, ellers har vi ligget for anker og et par gange for en bøje. Men vi nyder bare at kunne gå i land.

Brevet stopper her, vi oplever så meget her og det må komme senere. I dag er det søndag den 5. juli og vi må have tålmodighed med vejret, så vi sejler ikke herfra før sidst på ugen, måske!
Comments
Vessel Name: Dana
Vessel Make/Model: Fijian 47
Hailing Port: København, Danmark
Crew: Lene & Henrik
Dana's Photos - Main
No items in this gallery.
Site Meter