Danas Rejse

Bloggen er tænkt som et supplement til vores hjemmeside, når vi ikke har mulighed for at holde den up to date. Vi vil, når vi sejler, skrive lidt om hvad vi laver og I kan se hvor vi er.

28 September 2015 | Sundkrogen, København
21 September 2015 | Helsingborg, Sverige
09 September 2015 | Mandal, Norge
22 August 2015 | Wells, Shetlands Øerne
25 July 2015 | Qaqortoq (Julianehåb), Grønland
24 July 2015 | Qaqortoq (Julianehåb), Grønland
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
01 July 2015 | St. Lewis, Fox Harbour, Labrador
25 June 2015 | Cow Head Harbour, Newfoundland
23 June 2015 | Ingonish Harbour, Cape Breton
13 June 2015 | Head of St. Margarets Bay, Nova Scotia
12 June 2015 | Shelburne, Nova Scotia

Vores oplevelser i Grønland: Julianehåb.

26 July 2015
Det er en lang tur op gennem fjorden til Julianehåb. Også her var en del isbjerge på vej ud, så der var nok at se på. Byen ligger flot og farverig op ad bjergsiden og omkranser havnen, som næsten var fyldt til bristepunktet af både. Vi sejlede lidt rundt for at finde en plads og endelig helt nede i bunden, kunne vi snige os ind ved et kort stykke kaj, hvor vi kunne ligge langskibs tæt på et hjørne. Venlige arbejdere tog vores liner og mente ikke der var problemer med at ligge her. Men for en sikkerheds skyld gik vi til havnemesteren, som vi iøvrigt havde kaldt op, men ikke fået svar fra, for at høre om det var iorden, at vi lå der. Det var han ikke så glad for, da der tidligt næste morgen skulle komme et stort skib, som skulle ligge på kajstykket foran os efter knækket. Og han mente, at det måske kunne ramme os ved manøvren at komme til kaj. Vi lovede at flytte inden aften, vi ville bare gerne nå at få diesel på inden. Så gik turen til tankstationen og her fik vi købt diesel og ti minutter senere kom tankbilen og fyldte på. Det var dejlig nemt. Så skulle vi lige finde en anden plads. Der lå en coaster på den anden side af havnen. Så Henrik gik over og spurgte, om vi kunne ligge udenpå. Det var iorden sidst på eftermiddagen, så ville de være færdige med at male.

Vi gik på turistkontoret og fik et kort som viste, hvor de store butikker lå og de vigtigste seværdigheder, for at tage det i den rækkefølge vi havde brug for. Det skal da heller ikke være nogen hemmelighed, at vi gik helt bananas, da vi så friskbagt rugbrød og grovbrød samt flere forskellige slags sild og gode danske oste og alt hvad man ellers kan købe hjemme. Der blev slæbt et par poser ned til Dana, inden vi begav os ud i byen for at se på de flotte stenudsmykninger som kaldes "Sten og Mennesker". Det er et galleri af skulpturer i granitsten, som ligger rundt omkring i byen, udført af 18 nordiske kunstnere. Der er nok at se på; museet som har til huse i byens ældste bygning fra 1804 er interessant og rummer mange spændende ting. Den gamle Frelserens kirke, som blev opført i 1832, kom hertil som byggesæt fra Drammen i Norge og her hænger blandt andet redningskransen fra Hans Hedtoft, som forliste i 1959.

Men det flotteste, syntes vi, er de mange farverige huse, som omkranser havnen og så alle de dejlige vilde blomster, der gror overalt, det er meget flot at se på. Den eftermiddag gik hurtigt og det var tid at flytte Dana og nu kunne vi godt mærke, at vi havde været på stikkerne, siden vi forlod Labrador, så en god nattesøvn var kærkommen.

Selv om vi kun har kort tid her i Grønland, syntes vi, at en dag mere i Julianehåb, ville være dejlig. Næste morgen startede vi med at proviantere, der var meget, som fristede og vi trængte til at forkæle os selv med lidt god mad. Da det var overstået, vandrede vi op på toppen bag byen og havde en fantastisk udsigt over hele byen, bugten og fjorden og søen som ligger bag ved byen. Vi var heldige, at have en smuk solrig dag.

På vej ned gennem byen uden for Gertrud Rasch kirke, som er den nye kirke, så vi et brudepar klædt flot i den grønlandske nationaldragt. Det var selvfølgelig mest brudens dragt, vi lagde mærke til, for gommen var "bare" i den hvide anorak. Men hun havde fine sælskinds kamikker og en meget smuk perlekrave på, taske og tilbehør var af sælskind. Lene gik hen og ønskede tillykke og spurgte, om hun måtte tage et billede og de stillede straks op. For lige at korte historien lidt af, mødte vi dem senere på dagen og da Lene spurgte til den flotte dragt, kom det frem, at de forskellige klædningsstykker var udlånt af damerne i familien. Brudeparret, som begge er grønlændere, kom fra Danmark og boede i Snekkersten og bruden arbejdede i København, men de var heroppe for at blive gift og være sammen med deres grønlandske familie.

Tidligt søndag morgen sejlede vi fra Julianehåb op gennem fjorden til Hvalsø kirkeruin, som er den mest velbevarede ruin fra middelalderen i Grønland. Kirken menes at være bygget i 1300-tallet og er opført udelukkende af sten, et fantastisk smukt arbejde. Især det ovale vindue er specielt flot lavet. Stenene er ikke fint tilhugget men tilpasset hinanden og mellemrum er fyldt op med flade skiffersten. Der er også resterne af en beboelse og en kostald, men kirken er helt unik. Det var en herlig stille dag og vi ankrede op næsten lige ud for kirken. Tog ind i jollen og lagde til ved den lille anløbsbro. Nu vi var så tidlig på den, var vi de eneste, dem som arbejder med at holde ruinerne ved lige var slet ikke stået op endnu, de lå og sov i deres små røde telte. Så den første halve time havde vi det for os selv, så kom en af konservatorerne og vi havde en lang snak om kirken og deres arbejde og vedligeholdelsen af ruinen. De har måtte rette murerne op og har fritlagt soklen, for at jorden ikke skal skubbe så meget til murerne, at de en dag vil skride sammen. Det var en flot oplevelse at se Hvalsø kirkeruin, og vi kom til at tænke på lignende og fine ruiner, vi har set på Orkney og Shetlandsøerne.

Vi sejlede tilbage forbi Julianehåb og fortsatte mod Mato Løb, som er en meget benyttet indenskærs rute til Skovfjorden. Men vi skulle ikke helt så langt i dag, for vi havde udset os en god ankerplads. Navnet er Eqalugaarsuit og det er jo meget nemt, når man er grønlænder, vi kaldte det bare noget andet. Det var et rigtig godt sted med god svejeplads og lagde man sig rigtigt, kunne man se ud og holde øje med isen, som drev rundt udenfor og se de skibe, som sejlede forbi og så var vi også heldige at se et par blåst og hvalhaler. Der havde vi en dejlig rolig nat.
Comments
Vessel Name: Dana
Vessel Make/Model: Fijian 47
Hailing Port: København, Danmark
Crew: Lene & Henrik
Dana's Photos - Main
No items in this gallery.
Site Meter