Båtliv i nord

Dag 103 - Florø

08 August 2016
Skulpturen heter sildestim og står i havna i Florø.

Vi ligger på samme stedet og her blir vi nok en stund til.
Det er ikke veldig varmt, det blåser hardt og det regner. Vi ligger imidlertid veldig fint og kjenner nesten ikke vinden. Det er imidlertid meldt enda sterkere vind fra motsatt kant etter hvert og da ligger vi kanskje noe mer utsatt til, men har vel allikevel en av de luneste plassene i gjestehavna. Vi er glad for at vi tok en ekstra runde da vi kom, og ikke deiset ned på den første ledige plassen vi så.
Vi er også glade for at vi kom oss rundt Stadt i tide. Nå blåser det storm der ute og det har det gjort i over et døgn. Vindmeldingene lover fortsatt vind opp mot storms styrke og det er ganske så mye vind.
Været innbyr ikke til de store utfluktene heller. Vi har ruslet litt rundt i Florø sentrum i regnværet og så langt så ser denne byen ut som andre småbyer ser ut.
Florø ble by så sent som i 1860. Den gang het det ikke by men ladested. Årsaken til at Stortinget besluttet å etablere en by i Sogn og Fjordane var det voldsomme sildefisket på midten av 1800-tallet. Det ble egentlig ganske store protester mot å gi Florø by-status. Bergenserne igangsatte en aksjon mot dette men vant ikke frem med protestene og dermed ble Florø etablert som by. Litt ille var det at silda ble borte like etter at byen ble etablert og dermed fikk en ikke det oppsvinget en hadde hatt behov for. Bergensere derimot kunne puste lettet ut fordi konkurransen som de hadde vært redd for uteble.
Florø ligger i Flora kommune og er ellers kjent for hvordan de feirer nyttårsaften.
Her arrangeres det et slags by-tog, litt ala karneval i f.eks. Rio, der de som ønsker det går i tog gjennom byen med plakater og utkledninger, gjerne med et politisk eller satirisk innslag. Toget går frem til en samlingsplass der alle remediene som ble brukt i toget brennes på et stort bål. Det er rart hvordan ulike skikker etableres og etter hvert blir til tradisjon. I midten av juni dekkes det også til langbord her der alle som ønsker det kan sette seg til årets sildebord. Rekord skal være 12000 til bords samtidig. Fritt for ikke å ta oppvasken!
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015