Båtliv i nord

Vi har konvertert!

01 July 2017
Etter turen nordover forrige år som var preget av fantastisk natur, lite vind og stor grad av fuktighet, kombinert med at skipperen opplevde at seil og andre remedier var blitt mange kilo tyngre (eller kroppen mange muskler færre) begynte vi på slutten av fjoråret å se oss om etter en annen båt.
Siden vi fant at konseptet seilbåt kanskje er litt oppskrytt ble det til at vi begynte å studere motorbåt-markedet.
Skipperen har i flere år sagt at en båt av trawler-typen eller en Hollandsk deplassementsbåt i stål måtte være den ideelle turbåten. Derfor begynte vi å se etter slike båter. Trawlere viste seg å holde seg litt for godt i pris og Hollandske stålbåter var vanskelig å oppdrive i Norge.
Skipperen vurderte lenge markedet i Holland og var innstilt på å kjøpe brukt i Holland for å importere selv til Norge. Imidlertid viste det seg at svært mange av de aktuelle båtene hadde så små motorer at selv de gamle tre-snekkene her hjemme ville ha kjørt fra oss.
Vi liker oss på vannet men å måtte holde en fart på under 6 knop er litt for dårlig også for oss.
Etter en del leting kom skipperen over en ny modell fra Bavaria. Dette var en motorbåt som hadde mange av trekkene fra de Hollandske båtene (båten er også designet av et anerkjent Hollandsk firma).
Selv om det satt lagt inne så ble det til at vi besøkte utstillingen til Bavaria i Oslo og der fant vi båten som vi mener burde passe oss meget godt. Skipperen måtte også endre oppfatning om Bavaria da båten som var utstilt viste en kvalitet på utførelse som vi nok ikke har opplevd i noen av våre tidligere båter. Etter ganske kort betenkningstid ble det skrevet kontrakt med Bavaria Båt Norge om levering av en Bavaria E40 Sedan til oss. Denne kontrakten innebar at importøren også skulle formidle salget av vår gamle båt.
Salget gikk strålende. I løpet av en ukes tid var ny eier av Insuno II på plass. (båten er nå omdøpt og heter Fenris). To kjøpere var svært opptatt av å få kjøpe båten og det hele endte i en bud-krig som nok er av de helt sjeldne på båt-markedet, men vi er selvsagt svært godt fornøyd!

I kontrakten står det at vår nye båt skal leveres i uke 19. Tidlig på våren 2017 fikk skipperen en telefon fra importøren som fikk oss til å gå i tenkeboksen. Meldingen var at båten ville bli forsinket med 7 uker!
Vi syntes det var i meste laget og vurderte en stund om vi skulle heve kontrakten og heller lete videre i bruktmarkedet etter en passende båt. Imidlertid var importøren på tilbudssiden og ga oss en del kompensasjon for forsinkelsen slik at vi valgte å opprettholde kontrakten.
I går (den 30.juni) ble båten vår lastet opp på en trailer og er nå på vei nordover i retning Leangen utenfor Oslo. Her skal båten klargjøres før vi overtar den om en drøy uke.
Det har vært et langt "svangerskap" fra det øyeblikket vi bestilte båten og frem til vi nå snart kan overta. En stor del av sesongen er gått, og for første gang på snart 30 år måtte skipperen og co-skipperen feire St.Hans på landjorda.
Nå er vi imidlertid snart i gang igjen og det skal bli spennende å teste ut en helt ny form for båtliv. Nå er det slutt på å klage på feil vindretning og på vær som ikke passer. Nå er det også slutt på de flotte seilasene som vi noen få ganger kunne få oppleve der vindretning og vindstyrke var passe og der sola skinte. Nå er det slutt på å komme i havn etter en strabasiøs tur og kunne kjenne på den gode følelsen av at det tross alt hadde gått bra og at vi var vel fremme.
Vi tror imidlertid at vi har funnet et konsept som passer for oss og som er mer egnet for den alderen som mannskapet etter hvert har kommet i. Turene fremover vil vise om vi har rett. Uansett så gleder vi oss til igjen å kunne finne en stille vik hvor vi kan sette ankeret og bare nyte fred og ro.

Bildet viser den nye båten i klargjøringshallen på verftet uken før den starter ferden mot Norge.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015