Båtliv i nord

Dag 26 - 2018 - Til Håskö

18 May 2018 | Håskö
I dag fikk vi nesten bare startet motoren før vi var fremme der vi hadde planlagt å finne nattehavn.
Fyrudden var grei nok å ha i natt og på formiddagen for det blåste ganske friskt og havna lå bra i le for den harde vinden. Etter hvert løyet det ned og da var egentlig ikke Fyrudden noen blivende plass. Den havnen manglet stort sett det meste når det gjaldt sjarm.
Vi kikket litt på noen kart og på havneguiden for området og fant et sted bare noen få nautiske mil nordøstover. Her skulle det også være to krysserklubb-bøyer. På Håskö fant vi helt riktig to bøyer og det var godt at det var to for den ene var opptatt. Dette var den motsatte ytterligheten av Fyrudden. Sjarmerende så det holdt.
Vi fikk lempet jolla på vannet og tok en tur i land. Dette er opprinnelig en gammel los-plass og ligger bare et par nautiske mil vest for Harstena fyr. Det finnes nedtegnelser som viser at allerede på 1500-tallet var det loser her som trolig fikk lose Gustav Vasas skip gjennom dette villniset av øyer og skjær. Losvirksomheten varte helt frem til de siste årene av 1800-tallet hvor de gjenværende losene fikk kjøpe stedet. Nå er stedet en blanding av turiststed og småbruk/fiskebruk. Det er en liten gjestehavn innerst i bukta der en kan legge til med nesa i brygga og eget anker bak.
Vi ruslet litt innover øya og fant egentlig bare beitemarker og skog, men det er tydeligvis en humorist som bor på dette stedet. Et stykke innover øya gikk det en skogsvei eller litt bred sti. Der sto det fartsskilt med 30 km/t og fareskilt for steinsprang/ras.
Vi kom (så vidt) i prat med noen som kalte seg ur-innvånere. Det var tre voksne og et par barn som var fastboende på stedet. De var ikke veldig pratsomme men de tødde nå opp litt etter hvert, særlig når vi handlet litt fisk i en bitteliten kiosk der. I kveld blir det derfor fersk abbor-file til middag.
Det er litt rart at vi i dette havet stort sett finner det vi hjemme regner for ferskvannsfisk. Gjedde, Abbor og Sik er de vanligste fiskeslagene å få i tillegg til Sild.
Som det kanskje synes på bildet så er været igjen helt upåklagelig og det er faktisk slik at kortbuksa måtte på igjen. Utrolig!
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015