Båtliv i nord

Dag 76 - 2018 - Ny dag i Helsinki

07 July 2018 | Helsinki
Pent og varmt vær, men med noe forstyrrende vind.
Det ble en båttur allikevel men i dag overlot vi ansvaret til andre.
Etter frokosten og litt til tok vi bena fatt på en ny tur til byen. (Det blir fryktelig mye trasking på en slik båttur!)
Denne gangen var målet en av fergene som går ut til Sveaborg. Vi var ikke de eneste som hadde slike planer så fergen vi kom inn på ble stappfull og vel så det.
På Sveaborg var det på nytt å ta bena fatt for å ta dette stedet nærmere i øyensyn.
Sveaborg er et festningsanlegg som ligger en halvtimes båttur fra torget i Helsinki. Festningsanlegget er bygget på 6 ulike holmer og mellom fire av de er det bruforbindelse. Vi hadde jo opprinnelig tenkt å benytte gjestehavnen som ligger her ute men er vel nå fornøyd med at vi ikke prøvde det for der var det helt fullt.
På Sveaborg eller Suomenlinna som det heter på finsk bor det et sted mellom 600 og 800 mennesker (Vi har hørt begge tallene og vet ikke sikkert hvilket som er riktig.) Vi vil tro at det i dette tallet er medregnet de som er rekrutter på sjøkrigsskolen som har en avdeling der ute.
Sveaborg ble bygget i 1748 og fungerer som et viktig ledd i krigen mot Russland, men det skulle ikke så lange beleiringen til fra russernes side før festningsanlegget ble overgitt og ble på russiske hender i over 100 år. Under Krimkrigen ble festningsanlegget kraftig beskutt av en engelsk/fransk flåte.
I forbindelse med at Finland blir selvstendig som nasjon i 1918 endres navnet på anlegget også til Suomenlinna som oversatt betyr finskeborgen.
Det er et stort anlegg og i dag er det mange spisesteder og utsalgssteder for krims og krams. Festningsanlegget er godt bevart og det er jo litt spesielt å se alle kanonene (noen svære beist) som peker vestover (altså mot Sverige)
På en av de mindre øyene holder sjøkrigsskolen til og det var her vi fant dagens bildemotiv. For oss ser det nesten ut som om løven slår seg selv i hodet med sverdet,(og kanskje hadde det vært best for nå er vi midt oppe i krig og elendighet igjen.)
Hele anlegget er stort og det tok sin tid å traske rundt de mange gangveiene som snirkler seg i og rundt murer, hus og kanonstillinger. En av de mer imponerende stedene på rundturen var en stor tørrdokk der en både bygget nytt og overhalte krigsskip. En tørrdokk er et sted der en kan kjøre/hale båter inn for deretter å tappe ut alt vannet slik at en på den måten kan komme til også den delen som normalt en under vann. Det var enorme dimensjoner på denne tørrdokken og i hvert fall i starten ble dokken tømt for vann ved hjelp av en pumpe som ble drevet av en stor vindmølle. De klarte å få til ting i gamle dager også!
Vel tilbake i båten kunne vi telle opp på en mobil-app at vi hadde tilbakelagt like under 11 km, (og da blir det ikke mer trasking i dag!)
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015