Båtliv i nord

Dag 83 - 2018 - Til like ved Bomarsund

14 July 2018 | Åland
Et utrolig vær! Sol fra nesten skyfri himmel, rundt 5 m/s vind og varmt som i en bakerovn. I dag tror vi at det hadde vært mulig å få potetene møre bare ved å sette dem bak i båten en stund.
I går kveld la vi en plan og plottet inn en rute rundt omkring i den Ålandske skjærgården. Før vi kom halvveis i denne planen ble vi egentlig litt lei av å gå nordover, sydover, nordover osv. så vi droppet den opprinnelige planen og la en ny plan. Den nye virket som en veldig god plan og felles for begge planene var at vi ønsket å ligge på svai et eller annet sted for eget anker i stedet for å ligge i "mølje" i en gjestehavn. Den nye planen innebar å gå til en bukt inne i en stor bukt på selve fastlands Åland. (den største øya på Åland)
Vi hadde bestemt oss for en bukt og med en plan B og plan C for alternative bukter i nærheten. Vi kom omsider frem til den første bukten, men den var litt for stor og åpen og med veldig langgrunne strender slik at vi ville bli liggende midt i en åpen fjord.
Plan B og C innebar å gå under en bro (vi hadde sjekket at vi ville komme under) men da vi kom til broen så var leden under broen stengt!
Det ble en stooor omvei for å komme videre, men etter hvert fant vi nå bukta i plan C og kunne droppe ankeret.
Her er det stille og rolig uten andre båter, og om vi ikke ligger i absolutt vindstille så er det greit i denne varmen!
Vi er nå ikke så langt unna Bomarsund på Åland der det ligger et gammelt festningsanlegg. Russeren bygget det i den tiden Åland var under russisk herredømme. Under Krim-krigen ble dette festningsanlegget bombet og skutt i fillebiter av en engelsk/fransk hærstyrke og det var egentlig starten på Ålands selvstyre.
I 1856 (etter Krimkrigen) ble det bestemt at Åland skulle være nøytralt og demilitarisert.
I 1921 bestemte Folkeforbundet (forløperen til FN) at det skulle være finsk overhøyhet på Åland men at det samtidig skulle være et selvstyre (omtrent som Færøyene har i forhold til Danmark) på tross av at så godt som 100 % av de som bodde på Åland ville være tilknyttet Sverige.
Åland styres av et lagting med 30 medlemmer og har styringsrett med de meste unntatt utenrikspolitiske spørsmål. Åland er også fritatt fra skattereglene som gjelder innen EU. Dette var en genistrek for Ålands befolkning fordi det sikret meget god kommunikasjon med Sverige og Finland da reisende med ferger til og fra Åland kan handle tollfrie varer. (Akkurat som Strømstad/Sandefjord-fergene hjemme.)
Så var det utfordringen med bildemotiver igjen. Her vi ligger ser det egentlig ganske likt ut med forrige ankerplass. Istedet har vi denne gangen funnet frem et bilde fra mange uker tilbake i tid.
Vi er litt tilbakeholdne med bilder av solnedganger for det er det mange andre som er begeistret for å ta, men dette bildet får slippe gjennom sensuren.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015