Båtliv i nord

Dag 84 - 2018 - I nesten ved Bomarsund

15 July 2018 | Åland
Vi ligger stille.
Våknet til en av de fineste morgenene på denne turen. At det kom til å bli varmt kunne vi merke allerede tidlig og vannet lå som et speil uten så mye som antydning til en krusning. Ikke en sky å se noe sted.
De finske meteorologene har i en uke nå snakket om at et høytrykk er i ferd med å svekkes, og for hver dag de har sagt det har det bare blitt finere og finere vær. (Lurer på hvordan det blir når de melder lavtrykk...)
Vi bestemte oss for å bli liggende her i bukta i det fantastiske været. Egentlig har vi vel strengt tatt ikke lov til å ligge på samme stedet i mer enn et døgn, men vi kan ikke se at vi skulle plage noen med å ligge her vi ligger. Det er en hytte et godt stykke unna oss men ellers ingen andre. Det er så varmt at vi ikke orker å bakse med jolle for å ro i land heller.
Allemannsretten gjelder også her på Åland, men det er gjort en bestemmelse om at en har anledning til å ligge på annen manns eiendom i et døgn under forutsetning av at en ikke er til sjenanse. Vi er rimelig sikre på at vi aldri er, eller har vært til sjenanse for noen så det går vel bra!
Medaljen har alltid en bakside. Vi har sett det komme i noe dager nå og nå blir det mer og mer tydelig. Baksiden av denne medaljen heter alger.
I det varme været vi har nå så er algeoppblomstringen betydelig. Det er blågrønn alger som nå vokser helt formidabelt. Disse blågrønn algene er ikke helt gode og kan ta livet av dyr som drikker av vannet. Mennesker kan også bli forgiftet og ender som regel opp med kraftig diaré og oppkast. Det betyr derfor at det ikke er smart (og heller ikke så fristende) å bade selv om gradestokken er i nærheten av 30-tallet.
En kan se det tydelig. For det første blir vannet mer turkis i farge og på overflaten kan det se ut som blomsterstøv slik det er på våren når vannet kan bli helt gult av støv fra særlig nåletrær.
Dette er ikke enestående for Østersjøen. På turen vår nordover for to år siden opplevde vi samme type algeoppblomstring i Bodø-traktene og det skjer når vannet blir tilstrekkelig oppvarmet.
Forøvrig er det også en del annen kreatur som trives i varmen. Av en eller annen merkelig grunn så ser det ut til at alt som summer og har minst et par vinger absolutt skal inn i båten eller rundt ørene på oss som er ombord. Vi vet at det finnes mange hundre tusen ulike insekter på denne kloden og for en som har særskilt interesse for disse krypene kan båten vår fungere fint som feltstasjon der en kan studere en veldig stor andel av disse krypene.
Vi har ikke særskilt interesse av dem og oppfatter dem mest som særdeles plagsomme. Fluesmekkeren brukes flittig!
Det ble et bilde fra bukta allikevel. Det speilblanke vannet innbød til litt fotografering.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015