Båtliv i nord

Dag 85 - 2018 - Til Bomarsund

16 July 2018 | Bomarsund
Samme været bare enda varmere.
I dag har gradestokken passert 30-tallet!
Det er i overkant varmt, særlig når vi er nødt til å bruke krefter på å handle mat.
Veldig mange av havnene på Åland har lite å tilby ut over natur og fellesskap på bryggene. Noen steder er det små nærbutikker der utvalget er ganske dårlig og der prisene er høye.
Vi hadde derfor tatt sikte på å komme oss til Mariehamn på Åland ved hjelp av en buss e.l.
Ved Bomarsund går en hovedvei ikke så veldig langt unna havnen så vi tok sjansen på at det skulle være mulig å finne en buss som kunne ta oss til dit eller i beste fall til et større tettsted.
Bussene går ikke veldig ofte så etter en stunds venting (2 timer og vel så det) dukket det opp en buss som tok oss til Godby. Godby er et slags handelssenter på Åland og her fant vi en fin matbutikk og fikk handlet inn mat for en del dager fremover.
Det er så varmt ute at vi måtte somle i butikken til like før bussen skulle gå tilbake igjen for å forsøke å bevare matvarene så godt som mulig.
Hele dagen gikk egentlig med til dette handle-stuntet og tilbake i havnen ventet et mylder av båter. Den siste (så langt) gjorde et forsøk nå nettopp men måtte innse at det ikke er plass til fler.
Bomarsund er tydeligvis et populært sted på tross av at havna egentlig er i litt dårlig forfatning (til og med uten badstue!)
Det kan hende at ruinene etter Bomarsund festning utgjør trekkplasteret. Det er bare enkelte deler igjen av festningsanlegget som i sin tid var gedigent. (Fine info-tavler viste tegninger av hvordan det hele så ut) Hovedfestningen alene var bygget som et enormt, nesten rundt bygg (litt som Oscarsborg i Drøbak, bare mye større) Her bodde det 2500 russiske soldater og dette anlegget dekket nesten 20 000 kvadratmeter. I tillegg var det festningsverk på høydene rundt om hovedfestningen.
Som nevnt forrige dagen så ble festningen bombet og sprengt og i dag er det bare deler av vegger her og der som står igjen.
Det må ha vært noen dyktige sten-huggere som i sin tid deltok i byggingen av anlegget. De veggene som fortsatt står viser en fantastisk sammenføyning av store granittblokker. Det kan en kanskje få et visst inntrykk av gjennom dagens bilde.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015