Båtliv i nord

Dag 102 - 2018 - Til Grytsholm

02 August 2018 | Grytsholm
I dag er vi i det adelige eller kanskje til og med det royale hjørnet.
Vi hadde lagt en rute gjennom St. Annas skjærgård frem til Drottningvik. På veien passerte vi "Kejseren" og vi endte til slutt opp på en riktig kongeplass.
St. Annas skjærgård har fått navn etter mor til jomfru Maria,- hellige Anna eller Sankta Anna.
Dette er en stor skjærgård som er nesten 20 nautiske mil fra fastlandet og utover i Østersjøen med lag på lag av øyer, holmer og skjær.
Gjennom denne går det noen leder og vi rotet litt i starten for skipperen husket ikke i farten hvilken led vi gikk på nordover-tur.
Vi fant ut av det og fulgte en stund en led som går sydover. (og som vi ikke fulgte på oppoverturen)
Et stykke ned i den leden står Keiseren.
Det er en grønn stake som har fått en keiserkrone på toppen. På selve staken står det et skilt med følgende tekst:
"Den som skader eller gjør hærverk på Keiserens krone kommer til å bli rammet av evig forbannelse".
Dette særegne sjømerket har lang historie og det heter seg fra gammelt av at hvis en har klart å navigere seg frem til Keiseren uten å gå på grunn så har en fortjent en dram.
Etter å ha tilbrakt noen uker i skjærgården langt nord i Finland så er det egentlig barnemat å gå gjennom St. Annas skjærgård så drammen fikk vente til vi hadde ankret opp.
Et stykke syd for Keiseren begynte vi å se etter plasser selv om vi allerede hadde planlagt at vi skulle til Drottningvik. Vi brøt av fra leia og begynte å tråkle oss frem mellom små og store øyer. Når det er så mye båter som nå så er det egentlig nytteløst å lete etter plasser helt inne ved ledene. Når vi forlater områdene med sjømerker og fyrlykter så blir det også fort ganske glissent med båter.
Letingen etter plass består i å lese kartet nøye og å bruke øynene for å se etter passende steder. Vi rundet noen holmer og fikk se en liten holme med en enda mindre bukt der det på kartet kunne se ut som om vi kunne ligge long-side.
Det kunne vi!
Vi ligger inn til en fjellhylle i le for mange vindretninger, men i dag er det nesten vindstille så akkurat nå spiller det ingen rolle.
Det er fortsatt som i en middels finsk badstue, dvs fryktelig varmt og veldig fuktig selv om værmeldingene snakker om en kaldfront over oss. Det buldrer litt langt borte fra tid til annen så været er nok ikke like stabilt lenger.
Vi regner med at vi ligger godt frem til i morgen og så får den dagen bringe det den måtte ønske.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015