Båtliv i nord

Dag 111 - 2018 - 3. dag i Karlskrona

11 August 2018 | Karlskrona
Været er endret men det er fortsatt helt greit å være utendørs selv om det blåser en del. Innimellom kommer det også en regnskur med tilhørende torden og lyn.
Vi ligger ikke helt godt når det blåser vind fra syd. Vi la oss her fordi det var meldt vind fra vest og da ligger vi veldig bra men foreløpig har det beste vi har fått vært sydvestlig vind noe som gjør at vi får en del bølger inn bukten.
Det som er mest ille med det er at vi ligger i en fiskehavn med steinbrygger og utenpå dem er det hengt gamle lastebildekk. De dekkene er svarte! Hvite fendere mot svarte bildekk som har stått i sola i 30 år gjør fenderne lekre, men det går vel an å vaske dem etter hvert.
På formiddagen tok vi en "hoppe på og hoppe av" ferge som går rundt omkring i området her.
Karlskrona er en by som er bygget på i alt 31 øyer og hele byen er opprinnelig en flåtebase eller orlogsstasjon.
Fergen gikk ikke innom alle 31 øyene, men vi fikk sett litt av byen og hørt litt historie gjennom guidingen ombord.
Byen ble etablert her i 1680 som en direkte følge av at Blekinge og Skåne ikke lenger var under dansk styre etter freden i Roskilde.
Det er ikke enkelt å få grep om historien på den tiden for det ble inngått fredsavtaler både titt og ofte som så ble brutt gjennom nye kriger, men gjennom freden i Roskilde fikk vel Sverige omtrent det landområdet som vi kjenner igjen i dag.
Sverige hadde lenge ønsket seg muligheten til å få en isfri havn syd for Stockholm. Området syd i Blekinge ga Sverige en slik mulighet.
På den tiden kriget Sverige mange veier og Karlskrona var derfor også en strategisk plass i forhold til krig mot Østersjø-landene i øst.
Hele byen er omkranset av festningsanlegg og selve byen er litt storslagen med en gigantisk torg som skal være et av Europas største og der det ligger noen monumentale bygg inn mot torget. Hele to massive kirkebygg vender inn mot dette torget.
Syd i byen går det en stor mur tvers over hele byområdet som skiller den sivile delen av byen mot den militære delen som i hovedsak består av en flåtebase og et stort skipsbyggeri der en i dag bygger topp moderne krigsskip.
Selv om fergen var liten og trang med mye folk så ga den et godt inntrykk av byen og når vi kombinerte det med å rusle på steder vi ikke var i går så ble det hele en grei geografi og historieleksjon.
Vi måtte avbryte fergeturen før vi hadde tenkt fordi det kom et veritabelt skybrudd 8og den ene av fergene var helt uten tak) men i dag hadde vi i hvert fall stengt taklukene i vår egen båt før vi dro.
Bildet i dag er fra en av de mange festningsanleggene som er bygget på små holmer rundt byen. Taket på disse tårnene er såkalte freds-tak som kunne demonteres ved en evt. krig og i stedet erstattes med store kanoner.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015