Båtliv i nord

Dag 117 - 2018 - Til Gilleleje

17 August 2018 | Gilleleje
Da har vi gjort unna et lite havstykke til. Vi er nå ferdig med Øresund og har igjen Kattegat og en bit av Skagerrak før vi er hjemme.
Konkurransen med sola ble omtrent uavgjort i dag også så vi kom oss tidlig av gårde for å rekke et stykke til før vinden skulle øke på.
I dag hadde vi en liten plan og vi fulgte den selv om vi vurderte litt frem og tilbake under veis.
Det er meldt elendig vær gjennom helgen så egentlig burde vi tatt et skikkelig langt strekk i dag, men det er viktig at vi ikke bare har fokus på å komme hjem fortest mulig men klarer å nyte turen ennå en stund.
Planen var å gå til Gilleleje og her er vi. Vi er forberedt på at vi blir liggende her til over helgen. I denne byen har vi vært mange ganger og senest for et år siden var vi innom her men da var det så mye båter at vi ikke hadde mulighet til å finne en plass.
I dag var det litt bedre og vi har kapret oss en plass langs med endestykket på en av bryggene her. Det er imidlertid fortsatt mange båter utpå så det var ikke flust av plasser ledig da vi kom.
Det er en grei havn å ha som utgangspunkt for veien videre nordover (alternativt vestover) der den ligger helt oppe på nordøst-siden av Sjælland. Havnen er en fin blanding av svært aktiv fiskehavn, lystbåthavn og skipsverft for fiskebåter og andre ikke helt store båter.
Det betyr at det ikke er helt stille og rolig her, men det skjer noe stort sett hele tiden.
I 2013, en stund før jul ble denne havnen ganske mye skadet av stormen Bodil. Flere av bryggene i lystbåthavnen ble slått i stykker eller revet i stykker av båter som rev og slet i bryggene i den harde vinden. En del fritidsbåter ble mer eller mindre slått til pinneved da bryggene ga etter og båtene havnet inne på land.
Det finnes noen videoklipp på nettet av akkurat denne havnen under stormen.
På rekordtid ble det samlet inn penger til istandsetting av havnen og allerede i mai måned i 2014 var det meste på plass og havnen kunne åpne for nye sommerturister det året. En av disse turbåtene var vi i vår forrige båt og den gang var det tydelig å se alt reparasjonsarbeidet.
Gilleleje er som nevnt en aktiv fiskehavn og har den største fiskeflåten på Sjælland.
Bildet i dag er av noen av fiskebåtene der de ligger i havn akkurat nå. Det er først på kveldingen at de begynner å røre på seg og da er det ganske livlig i havnen når de fleste av båtene skal ut samtidig.
De fleste danske fiskebåter er av en eller annen grunn lys blå, men det finnes unntak.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015