Båtliv i nord

Dag 120 - 2018 - I Hundested

20 August 2018 | Hundested
Det blåser!
Vi ligger vel trolig på den luneste plassen i hele havnen men til og med her klarer vinden å ta tak så det rykker i fortøyningene.
Første halvdel av dagen var typisk innevær med regn og den forbaskede vinden som gjør at vi ikke kommer videre.
Enkelte båter har våget seg ut for å snike seg langs land motsatt vei av det vi kom i går men flertallet ligger stille og sjekker været med jevne mellomrom. Det samme gjør skipperen så nå om dagen er dessverre det meste av fokuset knyttet til værmeldinger og ikke så mye annet.
Nå røyner det på i "skips-biblioteket" også så nå må vi vel starte med runde to på de bøkene vi har med, men hvis været fortsetter på dette viset så har vi vel brått tid nok til å skrive en bok selv.
Ut over dagen klarnet det opp en del så vi kunne ta en liten rusletur i byen.
Hundested er ingen stor by så det er egentlig ganske fort gjort.
På en info-tavle kunne vi lese at det var funnet spor etter mennesker som bodde her for 7000 år siden. Byen er imidlertid ikke så veldig gammel og en regner med at den ble bygget tidlig på 1800-tallet. Det er vel egentlig ikke noe igjen av byen fra den tiden men det er ett gammelt hus som har årstallet 1834 på veggen så det er fra den spede begynnelsen for denne byen.
Navnet Hundested (som oppsto før byen ble grunnlagt her) har sin bakgrunn i selfangst. Hit kom mange prominente borgere og adelen for å drive fangst på "selhunder" (altså sel) og dermed oppsto navnet på stedet.
At det i det hele tatt ble en by her skylles behovet for å kunne lose skuter trygt ned gjennom Isefjorden og Roskilde fjord. Den første innbyggeren her var dermed en los som fikk bygget en brygge for losskøyta. Deretter vokste byen ganske raskt og har fiske som viktigste næringsvei.
Det er ikke veldig mye spennende som passer til motiv for et bilde. Vi kunne selvsagt tatt bilde av noen flotte glass vikingskip som var utstilt i et fancy glassblåser-verksted men med den prislappen kunstverket hadde så ville vel et foto også kostet en del. (165 000 danske kroner kostet herligheten!)
I stedet får det bli en sandskulptur til. Den er forgjengelig og da er det greit å ha dokumentert det flotte håndverket. Denne skulpturen er laget etter modell av to garn-bindere som jobber her i Hundested.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015