Båtliv i nord

Dag 122 - 2018 - I Bønnerup

22 August 2018 | Bønnerup
Som vi regnet med i går etter de værmeldingene vi så da så ble det landligge i Bønnerup i dag.
Været er egentlig ganske fint innimellom og faktisk er noe av varmen tilbake også. Ikke det at det har vært så kaldt de siste dagene heller, men i dag er vi igjen langt oppe på 20-tallet, men det blåser friskt fra syd.
Det er ikke så veldig mye å finne på her i Bønnerup. Det er en liten plass med noen is-kiosker, tre spisesteder og et par-tre butikker. Forøvrig er det boligområder på oversiden av havnen.
Vi tok den sedvanlige rusleturen men egentlig er den fort gjort. Det er et stykke vei til neste tettsted så det er for langt å gå. For noen år siden syklet vi til neste tettsted og det var på grensen i forhold til lengde på sykkel. Så det blir til at vi holder oss i havnen for det meste og leser den siste boka så sakte det bare går an.
Bønnerup er en litt spesiell plass ved at det molo-armene er satt opp i alt 7 store vindmøller. Det er et lite stykke fra båten og bort til den nærmeste vindmøllen men vi hører dem godt der de står og snurrer. En kan bli lettere sprø av å studere dem også for da begynner en uvilkårlig å vurdere farten bladene har for å se om de går akkurat like fort eller ikke. (Det kan hende trangen til å telle og vurdere f.eks. vindmøllers hastighet har noen bokstaver i psykologenes lærebøker og da lider i hvert fall skipperen av det.)
Danmark er blitt en av de beste i klassen på vind-energi. En meget stor andel av det samlede strømforbruket i Danmark dekkes gjennom vindkraft og Danmark er i tillegg verdensledende i produksjon av vindkraft-anlegg. Vestas er en av de store selskapene i Danmark som produserer vindmøller og teknologi knyttet til vindkraft.
Produksjon av vindmøller er nå en av de største næringene i Danmark og utgjør en stor andel av den samlede eksporten fra Danmark.
Et stykke ut i havet fra her vi ligger er det reist en gigantisk park med vindmøller. Til sammen er det 111 digre vindmøller som dekker et område som er 20 km langt og 5 km bredt. Denne parken kan dekke det årlige strømforbruket til 400 000 husstander.
For å få bygget parken var det sysselsatt mer enn 3000 mennesker der ute. Bare det å organisere et slikt byggeprosjekt midt ute på det åpne havet må være en stor bragd.
Dagens bilde er vindmøllene på havnen i Bønnerup.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015