Båtliv i nord

Dag 2 - 2019 I Hamburgsund

30 May 2019
Uno B. Larsen
Det ble så avgjort en dag som passer best til å være inne, helst foran et sprakende peisbål. Det har bøtt-regnet siden tidlig på morgenkvisten og det blåser mye. Utetemperaturen har bare så vidt klart å bikke 10-tallet.
Vi har ikke peis om bord men vi lider ikke stor nød av den grunn. Varmeapparatene går imidlertid hele tiden.
Vi gikk litt fort sydover i går på grunn av det været vi har nå. På nordsiden av oss er det en del områder som er utsatt i den harde vinden. På sydsiden av oss er det mulig å lirke seg et stykke til uten å måtte bakse med alt for stor sjø.

Vi holder nå på med tilvenningen til sjø-livet igjen. Vi må venne oss til livet om bord og det går nok noen dager til før alt er i gjenge igjen. Selv om båten på alle måter er komfortabel blir det uansett en del som er annerledes enn hva det er hjemme. Det å stadig være et annet sted er også litt uvant til å begynne med.

Her vi er nå finnes det ikke så mye historie eller så mange spennende opplevelser å formidle. Som for alle steder langs denne kysten har det vært noen bosetting her helt tilbake til vikingtiden, og nesten lengst syd i det mer enn fem kilometer lange sundet er det bygget opp en kopi av en viking-by. Nedenfor byen ligger det noen små båter i form av vikingskip.
Samfunnet her fikk, som for mange andre av de små samfunnene langs den svenske vestkysten en oppblomstring på 1800-tallet og fra Hamburgsund ble det bedrevet fraktfart med større frakteskuter. Særlig granitt ble transportert fra områdene i nærheten og på mange av holmene og øyene i området er det tydelige rester av noe som må ha vært en ganske omfattende sten-industri.

På tvers av Hamburgsund går det en lineferge som er en del av riksvegnettet i Sverige og som et lite apropos til den pågående debatten om bompenger i Norge så er fergen gratis for alle reisende enten det er til fots eller med bil, og det finnes vel ikke en eneste bomstasjon i hele Sverige hva vi vet.

I dag har ingen av oss tatt oss bryet med å gå ut. Det eneste forsøket på ute-ekspedisjon har vært skipperen som måtte ut for å betale havneavgiften. Om de ikke har bompenger i Sverige så har de i hvert fall havneavgifter så det holder..

Nærmest som en trøst i det elendige været får bildet i dag symbolisere den forsommeren som vi skulle hatt.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015