Båtliv i nord

Dag 5 - Til Søholmen

02 June 2019
Uno B. Larsen
Det er litt rart å forsøke med "blogging" i et område som vi har besøkt i mer enn 30 år.
Henån er et slikt sted og Søhomen der vi ligger nå er et sted som vi har besøkt et utall av ganger. Det kan jo hende at det er fordi vi synes det er fint her.

Vi forlot Henån etter frokost og tøffet nordover fjorden, rundet Orust ved Vindø og fortsatte sydover på østsiden av Orust. Det er en relativt lang tur og det skjer jo ikke så mye i en motorbåt når vi tøffer av gårde i snekkefart. Det er allikevel litt å se på. Litt syd for Vindø passerte vi Ljungskile der Lyckornas havsbad i sin tid var et berømt kurbad for rike svensker og velstående utlendinger. I dag er vel Ljungskile ikke kjent for så mye annet enn å ha et fotballag som Fredrikstad fotballklubb fra tid til annen trener mot.

Ved Stenungsund et stykke lenger syd gikk vi under Tjørnbroen og fortsatte på østsiden av Tjørn videre sydover.
Tjørnbroen er kjent i form av en grusom ulykke som skjedde der i midten av januar 1980.
Denne ulykken har til og med forbindelser til Fredrikstad.
En større lastebåt som losset et eller annet ved kaiene i Fredrikstad satte kursen mot Uddevalla.
Etter sigende skal denne båten ha hatt problemer med manøvreringen i elva og holdt nesten på å kjøre i fjellet. Den kom seg imidlertid hel ut og fortsatte sin ferd mot det som skulle bli en tragedie.
Tragedien skjer i det lastebåten skal gjennom sundet under Tjørnbroen. Det som nesten skjedde ved Fredrikstad, skjedde for alvor nå og båten kjørte rett inn i bru-pilaren på Tjørn-siden av sundet. Sammenstøtet var så kraftig at hele broen raste ned og deler av broen falt ned på lastebåten. Forsøk på å komme i land fra båten for å få stanset trafikken mislyktes og 7 biler med i alt 8 personer kjørte rett ut i tomme luften. Etter en halvtimes tid klarte en endelig å få stanset trafikken. 8 mennesker omkom.
I dag er bru-pilarene flyttet lenger inn på land og de gamle fundamentene står igjen som minnesmerker og som populære fiskeplasser.
En trist historie som kanskje ikke høre hjemme i en ferie-blogg, men den historien er også en viktig del av det landskapet vi nå befinner oss i.

Vi fortsatte vår ferd ut mot Marstrandsfjorden og nord for Marstrand ligger Søholmen. Her fikk vi plass i den best beliggende krysserklubben-bøyen og kunne i fred og ro avnyte dagens ankerdram.
Det ligger hele fem bøyer her men bare en av de andre er opptatt av en dansk motorbåt.
Svenskene har tydeligvis reist hjem for å dra på jobb i morgen.
Vi skal ikke på jobb så vi blir værende her. Hva vi skal gjøre i morgen er vi imidlertid ikke sikre på. Det meldes en del vind og litt regn i morgen så det er vel tvilsomt om vi setter kursen mot Danmark. Vi får se hva morgen dagen bringer. Vi skal jo egentlig ikke noe sted og siden det er fem bøyer her kan vi jo bytte bøye hver dag i påvente av bedre vær (det er bare lov å ligge et døgn i disse bøyene) I løpet av fem døgn dukker det kanskje opp en brukbar mulighet til å krysse Skagerrak. Vi har i hvert fall gått herfra mange ganger med kurs for Danmark, og vi har kommet mange ganger hit etter overfarten fra Danmark.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015