Båtliv i nord

Dag 7 -- 2019 - Til Sæby

04 June 2019
Uno B. Larsen
Været ble omtrent som spådd så vi dro gry-tidlig på morgenen (eller egentlig natta)
Litt plask og rulling er det alltid utenfor svenskekysten men det roet seg ned ganske fort.
Ved de ytterste skjærene utenfor Vrångø ble Sæby lagt inn som mål og så gjorde kartplotter og autopilot jobben resten av veien. Det eneste elektronikken ikke klarer er å følge med på og ta hensyn til annen trafikk,- og den er stor!
Ganske nær Vrångø lå ikke mindre enn 10 store lastebåter og tankbåter på svai. De ventet på klarering inn til Gøteborg havn. Vi snek oss ganske nær et par av dem.
Et stykke lenger ut ligger motorveien der all trafikken til og fra Østersjøen går, og der de store går i relativt tett kø begge veier. De digre båtene gjør mer enn dobbelt så stor fart som oss så en må passe på.
Bortsett fra å følge med på denne trafikken og forsøke å beregne om en går fremfor eller må gå bak, så er turen egentlig litt kjedelig.
For snart 30 år siden da vi tok de første turene over dette havstykket var det ganske mye mer krevende. Da hadde vi ikke kartplotter og autopilot, men brukte papirkart og kompass. Hver time plottet vi posisjonen i kartet og håpet at det ble sånn noenlunde riktig. Det er ganske mye strøm her som vi den gang måtte tippe retningen på og hvor sterk den var. I dag beregner plotterne det hele nesten på meteren.

Sæby er et trivelig sted selv om sentrum etter hvert begynner å bli litt avfolket. Det er en del butikker som er nedlagt og det er flere hus og boliger til salgs. Det er vel typisk for hele den nordre delen av Jylland. De yngre flytter inn til de større byene der det nok er mye enklere å skaffe seg jobb. Distriktene blir dermed avfolket sakte men sikkert.
I Sæby satses det imidlertid stort på turisme. En eller annen gang i år starter en et stort byggeprosjekt der det skal bygges ny molo og nytt havneområde ved siden av dagens havn. Når det står ferdig skal dagens havn gjøres om.
Det er et digert prosjekt og bare landområdene i det nye havneområdet blir på ca 15 mål.
Det blir spennende å se dette ferdig!

Dagens bil de er fra den lille parken langs med elven på vei fra havnen og opp til sentrum. Det er pent her og båter kan jo brukes til så mangt.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015