Båtliv i nord

Dag 8 -2019 - Til Hals

05 June 2019
Uno B. Larsen
Gratulerer med dagen Danmark!
5. juni (dagen i dag) er Danmarks grunnlovsdag. Det er Danmarks svar på 17. mai uten sammenligning forøvrig.
Her er det ikke mye "gammel jegermarsj" eller andre ting som vi forbinder med vår grunnlovsdag.
Danmark "feirer" sin grunnlovsdag i dag og det skjer uten større viderverdigheter.
Etter et raskt kikk på Google fant vi ut at det tidligere har vært slik i Danmark at 5. juni var halv fridag, dvs at ansatte fikk fri fra kl. 1200 for å kunne markere dagen. Den ordningen har imidlertid opphørt så nå er det ikke lenger en fridag.
Det hadde en ikke fått med seg i Sæby, så vi travet av gårde for å få tak i bl.a. poteter , men den gang ei. Til og med Superbrugsen var stengt, så nå får vi ty til spagetti og ris.
Vi hadde egentlig ikke tenkt på denne "fridagen", men oppdaget fort at hele Sæby var stille og dødt. Bare en kommunalt ansatt drev med litt plenklipping.
Danmarks nasjonaldag markerer tidspunktet for når Danmark fikk sin grunnlov. Det rare er at Danmark som jo har vært en nasjon som i lang tid har vært å regne som en "stormakt" først i 1849 fikk sin grunnlov. Danmark fikk altså sin grunnlov 35 år etter at mennene på Eidsvold laget vår grunnlov innimellom å ha bøttet i seg uhorvelige mengder med vin og øl.

Været er litt sånn annen hver dag-vær med vind i overkant av hva vi vil ha innimellom nesten vidstille. På morgenen og formidagen blåste det ganske hardt og det var uaktuelt for oss (og flere andre) å forlate havnen. Etter hvert stilnet det av og med meldinger som lover en del vind de neste dagene bestemte vi oss for å forsøke å komme lenger sydover.
På en tid der vi vanligvis kommer oss i havn, kastet vi løs og satte kursen mot åpningen av Limfjorden. Det er ikke veldig mye vann her i Danmark så vi gikk og subbet på dybder mellom tre og 7 meter flere nautiske mil fra land.
Vi fikk en særdeles merkbar strøm i mot så det ble knapt nok snekkefart ut av det hele. Den kraftige strømmen gjorde imidlertid at bølgene la seg (vind og strøm i samme retning) så turen sydover ble ikke veldig ubehagelig.
Vi skjenet inn i rennen (en lang markert renne som starter innseilingen mot Limfjorden og Ålborg) og lette etter plass i Hals som er en liten by/lite tettsted akkurat "på hjørnet" mellom Kattegat og leden inn mot Limfjorden.
Vi hadde siktet oss ut en plass, men da vi holdt på å gjøre klar tau og fendere var det en kar som vinket oss inn på en enda bedre plass enn det vi hadde sett oss ut. Det viste seg at denne karen var fra den "gærne siden" av fjorden hjemme (Tønsberg) og var god busse med havnesjefen så vi fikk ligge på en brygge som var markert som privat brygge. Det ble en hyggelig prat på kaia med gubben som hadde en sønn som hadde samme type båt som det vi kjører rundt i.
Etter kai-praten fant vi det for godt å "gå på byen" for å spise mat som andre hadde laget. Det smakte bra og var vel en grei avslutning på dagen der vi har vært ute i akkurat en uke. Nå venter Limfjorden de neste dagene hvis bare været kan være litt på parti.

Det er ikke alle som nøyer seg med små-båt på tur. Innimellom synes vi at vi har stor båt, men denne er større (og den fikk ikke plass i havna i Hals!)
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015