Båtliv i nord

Dag 9 - 2019 - Til Ålborg

06 June 2019
Uno B. Larsen
Etter frokosttider i dag begynte det å blåse merkbart og med vind fra sydøst var ikke havnen i Hals den beste selv om vi lå på en av de bedre plassene i forhold til le.
Etter hvert begynte bølgene inn i havnen å bli merkbare.
Plassen vi lå på var vel heller ikke den triveligste. Rett ved siden av båten var det en benk med utsikt over havnen og denne benken var tydeligvis møteplass for noen av innbyggerne i Hals som gjerne startet frokosten med en baier eller fem.
Skipperen som jo må en tur ut i lufta med jevne mellomrom kom i prat med et par av disse karene, og også det ble et hyggelig møte. (noe det nesten alltid gjør når vi kommer i prat med folk!)
De to karene var opprinnelig fra Grønland og hadde mye å fortelle om sin fortid og om sin nåtid i Danmark. De var blide og i godt humør men hadde samtidig noen sterke meninger om dansk politikk (apropos at det i dag er valgdag i Danmark)

Etter en liten runde i matbutikken så valgte vi å forlate Hals. Dette tettstedet ble opprinnelig etablert som fiskehavn og som tollsted for trafikken ut og inn av Limfjorden på midten av 1600-tallet.
Vi så ingen tollere (men som sagt noen syndere på benken ved siden av oss)
I den merkbare vinden var det ikke bare enkelt å komme ut, men det gikk og vi kunne surfe innover starten av Limfjorden mot Ålborg. Vi hadde til tider et par knop strøm med oss og ganske sterk vind bakfra så det var ikke mange omdreiningene vi måtte ha på motoren.
Turen inn til Ålborg er ikke veldig spennende. Det er en renne innover med grunt vann på begge sider så hele fjorden er ganske bred. Ganske kort etter Hals begynner store havneområder og fabrikker å gjøre seg gjeldende så det hele kan minne litt om å kjøre opp elva hjemme, bare at denne er mye bredere.

I Ålborg er det to bruer som vi må under. Den ene er høy nok for oss, men den andre som er en jernbanebru er for lav så den må vi ha hjelp til å komme gjennom.
Vakten ved brua var hjelpsomheten selv og hevet brua med en gang vi kom.

Like etter passeringen av bruene ligger det en, eller rettere sagt to havner og vi valgt å gå inn i den som kalles skutehavnen. Vi har ingen skute, men vi fikk lov til å ligge der allikevel.
Det blåste knallhardt i det vi skulle legge til, men det gikk bra også denne gangen. Sammen med den harde vinden kom varmen. Vi hadde ikke merket den før vi skulle fortøye og bare den lille jobben var nok til å få svetten til å renne.

En stund etter at vi hadde fått lagt oss til kom havnesjefen og kunne fortelle at det skulle komme inn en båt på halvtres meter så han lurte på om vi kunne forhale oss (dvs flytte oss et stykke) Det gjorde vi selvsagt selv om det hørtes voldsomt ut at det skulle komme en båt på femti meter inn i den ikke alt for store havna.
Etter hvert dukket båten opp og da ble havnesjefen så gretten at han kjørte hjem for båten var ikke på femti meter, men på femti fot (og det er jo en viss forskjell) Båten var tysk og det hadde tydeligvis vært noen kommunikasjonsproblemer mellom havnesjef og eier.

I og med alt styret med flytting av båter og venting på en femti meter lang båt så fikk vi ikke tid til noen tur rundt i byen. Derfor har vi heller ikke noen spennende bilder fra Ålborg å vise til, men på en kort rusletur for å se etter motiver kom skipperen over denne som er samme type båt som den første båten skipperen kjøpte for egne penger. Det er en OK-jolle som seiler fort og der den som seiler er mer utenfor båten enn inni.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015