Båtliv i nord

Dag 12 - 2019 - Fortsatt i Nibe

09 June 2019
Uno B. Larsen
I går kunne vi rusle litt rundt omkring i byen mellom regnbygene.
I dag varte regnbygen frem til sen ettermiddag og hele dagen har det blåst hardt og ganske mye mer enn i går.
Det har derfor blitt innedag store deler av dagen.
Det var godt å kunne komme ut og ikke minst komme bort fra uling og susing fra vinden i havna for en kort stund.

Det er vel ikke så mange gatene i Nibe vi ikke har saumfart så langt. Det er fortsatt stille og rolig her og betegnelsen soveby kan passe ganske godt. Nibe er også akkurat det, nemlig en soveby for Ålborg som bare ligger et par mil unna.
På veien kom vi over denne gåsa. Det er en gull- gås som etter sigende skal gløde dersom Nibe by er i fare på et eller annet vis. Den glødet ikke mens vi var der så da utgjør i hvert fall ikke vi noen fare for byen og innbyggerne (og det var det vel heller ingen som trodde!)

I morgen håper vi på å kunne komme oss lenger vestover i fjorden. Frem til nå har fjorden minnet mest om en litt bred elv. Selve vannspeilet er bredt, men det er bare en relativt smal renne vi kan følge for å ha vann nok under kjølen. Litt vestenfor her vi er nå blir fjorden større slik at det er plass til noen øyer rundt omkring i fjorden.
Fjord er jo egentlig et feil begrep for en fjord slutter inne i et landområde men her går fjorden tvers gjennom Jylland og ender ut i Nordsjøen.
Slik har det ikke alltid vært. Først i 1825 og senere i 1862 har Nordsjøen brutt gjennom den smale landtungen lengst vest som lå der og sørget for at Limfjorden var en fjord. Etter det andre gjennombruddet som skjedde like i nærheten av det som i dag er Thyborøn har en valgt å holde en kanal åpen ut mot Nordsjøen.
Det endret på deler av livsgrunnlaget da både sild, ål og blåskjell forsvant i en lang periode så
i dag er det nok ikke veldig mye fiske som skjer i Limfjorden. Imidlertid vokser nye aktiviteter frem. På veien så langt i denne fjorden har vi vel
passert to ganske store vindmølle-fabrikker.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015