Båtliv i nord

Dag 13 - 2019 - Til Løgstør

10 June 2019
Uno B. Larsen
Ut over kvelden i går spaknet vinden endelig så på morgenen i dag var det på nytt fint vær og bare en svak trekk fra vest.
Vi somlet litt på morgenen for vi regnet med at mange ville ligge stille en stund i det fine været før de satte nesa hjem til der de kommer fra. 2. pinsedag er fridag her i Danmark akkurat som hjemme.
Danskene var imidlertid tidlig i gang så vi somlet ikke veldig lenge før vi takket pent for oss til de hyggelige danskene som "tok seg av oss" den første dagen.

Vi gikk ut den lange renna som går til/fra Nibe og tok fatt på hovedleia vestover.
Det er ikke mange steder å velge på før en kommer til Aggersund bro. Et kort stykke etter broen ligger Løgstør. Litt nord for broen ligger den største vikingborgen i Danmark, dvs den lå der og kunne huse mer enn 5000 mann.
Aggersund bro måtte vi ha hjelp til å komme under da den var ca en halv meter for lav for oss.

I Løgstør kunne vi finne oss en plass på nordsiden av kanalen. Her ligger vi ganske greit, men trolig vil det bølge litt for vindretningen som meldes lager bølger som går inn i havna, slår i bryggekanten på motsatt side av oss og ruller inn mot oss til slutt. Det er et poeng for igjen meldes det rundt ti sekundmeter vind og da blir vi nok liggende stille i morgen igjen.

Løgstør er også en koselig dansk by, en del større enn Nibe. Den ble etablert og "åpnet" den 10 februar 1516. Det er ikke mange byer som kan skilte med en eksakt dato for når den ble etablert og grunnlagt men Løgstør kan det fordi kong Christian den II ville ha en ordning med to byer i Limfjorden som skulle ha hovedansvaret for sildefisket og for innkreving av skatter og avgifter knyttet til dette. Ålborg var den ene byen og Løgstør ble den andre på tross av at Nibe hadde et mer omfattende sildefiske men Nibe lå for nærme Ålborg.

Like utenfor Løgstør er det et stort område med svært lite vann. Av den grunn ble det i 1861 åpnet en kanal gjennom Løgstør som gjorde det mulig for større skip å passere ut/inn av Limfjorden lenger vest. Denne kanalen var i bruk frem til 1913. Det er en bit av denne kanalen vi nå ligger i og som forhåpentligvis gjør nytten som god havn frem til det igjen blir lagelig vær for videre tur.
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015