Båtliv i nord

Dag 18 - 2019 - I Lemvig og til Tyborøn

15 June 2019
Uno B. Larsen
Været var fint i natt!
På morgenen begynte det å trekke inn regnskyer og innen vi var klare til å dra var regnet i gang.
Vi hadde planlagt å ta en tur til Tyborøn uten å bruke egen båt.
Tidligere har det gått et tog helt nede på havna i Lemvig som ble kalt for bjergbanen. Det er jo ikke så mange bjerg (fjell) i Danmark, men etter å ha tatt trappene opp gjennom lia for å komme til dagens jernbanestasjon undrer vi oss litt på hvordan de har fått et tog opp disse bakkene.

Som nevnt tidligere har de vært glade i å bygge kirker her i nordlige og midtre del av Jylland. Bare i Lemvig kommune skal det være 26 kirker og noen av dem startet klokkeklemt allerede før flagget skulle opp på båten.
Det store antallet kirker skal visstnok ha hatt en funksjon ut over det vi vanligvis forbinder med kirker. I tidligere tider skal de mange kirketårnene ha vært benyttet til å varsle og sende signaler over større avstander.

Vi gikk ikke i noen av kirkene men benyttet i stedet en mer verdslig transport og entret et lite lokaltog og la i vei mot Tyborøn. Det er ikke lange turen (25 minutter) men på den strekningen var det 10 stasjoner. De fleste stasjonene hadde typisk danske navn men brått var vi hensatt til England for der dukket også stasjonen "Victoria Street Station" opp. Hva navnevalget har sin bakgrunn i vet vi ikke, men to små tettsteder innenfor Lemvig kommune har også fantasifulle navn. Det ene heter Paris og det andre tettstedet heter Rom.

Tyborøn var ikke en plass som maner til den store begeistringen hva gjelder arkitektur, bortsett fra en helt nybygd kirke som ligger like utenfor selve sentrum.
Grunnen til at vi ville dit var mer for å kunne oppleve slutten av Danmark der Nordsjøen møter landet. Det er sikkert fint å gå tur langs kysten i pent vær eller i kraftig vestavind.
I regnvær og tiltakende østavind var det ikke like fint men det går an å se for seg hvordan det er på denne plassen når hele Nordsjøen står inn mot land.

I området utenfor har mangt et skip forlist og mest ille i forhold til skips-tragedier er nok det store sjøslaget mellom England og Tyskland i 1916 hvor nesten 9000 mann omkom. I sand-dynene på utsiden av byen var det reist en flott minnelund med store stener der hver sten representerte et skip og hvor det på stenen var hogget inn navn på skipet og hvor mange mennesker som omkom. Rundt hver sten var det et antall stiliserte menneskeskikkelser.

Vi har sagt før at vi ikke er veldig glad i krig og museer som forherliger krig, men vi valgte allikevel å besøke marinemuseet der det i inngangen til museet sies nettopp at en ikke skal forherlige krig men i det minste bevare minnet om de som har gått bort. Det var en imponerende samling av gjenstander som var funnet og til dels restaurert etter de ulike krigshandlingene som har foregått utenfor den danske vestkysten.

Tilbaketuren gikk med den samme lokalbanen og største begivenheten på den turen var vel at vi delte tog med 14 jenter i ulike aldre som tydeligvis var på utdrikningslag (og de tok den jobben på dypeste alvor!)

Bildet er fra de forblåste områdene akkurat i åpningen der kanalen går inn ved Tyborøn og der det er anlagt flere store moloer for å skjerme landet innenfor. Det var jo akkurat her det siste gjennombruddet skjedde på slutten av 1800-tallet og som for all ettertid endret Limfjorden (og som bidro til at Limfjorden ikke lenger er en fjord i egentlig forstand)
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015