Båtliv i nord

Dag 20 - 2019 - Til Thisted

17 June 2019
Uno B. Larsen
I dag ble det tidlig start. Vinden sto gjennom hele natten og det ble litt sjø i havna etter hvert.
Værmeldingen lovet også økende vind til opp mot kuling og da fant skipperen det greit å komme seg ut av havna mens vi ennå hadde muligheten til det.
Det har vært en vindfull reise så langt.
Det er ingen større problemer å bevege seg utpå i området her selv om det blåser en del. Det blir litt plaskete sjø for det som på kartet ser ut som relativt smale passasjer viser seg å være ganske brede områder hvor vinden får godt tak. Sjøen blir derfor kort og bratt men har vært helt håndterbar så langt.
Problemet er å komme seg inn og ut av havner når det blåser mye.
På Jegindø hadde vi ikke rare klaringen på hver side ut av den første åpningen, og i mye vind seiler denne båten fort sin egen sjø og vi som er ombord får aller nådigst lov til å sitte på. Å styre dit vi vil kan vi glemme.
Heldigvis ville ikke båten ta kontrollen i det vi gikk ut så vi kom ut uten riper i lakken.

Vi gikk en led som går vest for Mors og danner et slags sund mellom Mors og fastlandet.
Turen gikk helt greit i stadig økende vind. Enkelte steder var det bukter inn i Mors som kunne vært aktuelle for å ligge på svai, men ikke i de vindstyrkene vi har om dagen.
Et stykke syd for Thisted måtte vi igjen under en bro og denne måtte vi ha hjelp til da vi var for høye. Bruene her i Limfjorden er ikke spesielt høye, men alle er bemannet og vi får grei beskjed om åpning når vi roper opp bruvakten på VHF-radioen.

Vi fortsatte hele veien opp til Thisted som ligger på fastlandssiden i området Thy. I forhold til vindretningen burde denne havnen gi god le, trodde vi. Det gjorde den ikke!
Det er egentlig to muligheter i Thisted. Det er en småbåthavn her, men den var så trang at skipperen ikke våget seg inn der i den sterke vinden. Den andre muligheten er det som kalles trafikkhavnen. Tidligere har dette vært havn for store båter og det bar den også preg av. Store deler av havnen hadde bare store pullere for fortøying der det var minst to båtlengder av vår båt mellom pullerne.
Et lite område var imidlertid ombygget og klargjort for litt mindre båter, men egentlig større enn vår. Vi fikk nå allikevel lagt oss til på et vis, men lunt er det ikke her, og det rare er at selv om vi passerte to moloåpninger og svingte rundt et hjørne og gikk inn i en slags poll så bølger det like forbasket.
Dette er ikke drømmehavnen, men vi får holde oss fast her til i morgen tidlig.

Thisted er forsåvidt en trivelig by og er den største vi har vært i så langt her inne i Limfjorden. Den har mer enn 13000 innbyggere og dermed er det en by med lange gågater og de vanlige butikkene. Det er allikevel en trivelig sommerby vil vi tro. Oppholdet blir imidlertid fort preget av at vi ikke ligger så bra med båten som vi kunne ønske.
Like inntil gågaten ligger Thisted kirke som vi kikket innom. Det er en kirke fra 1500-tallet og der denne ligger har det tidligere vært en enda eldre kirke.

Tur med småbåt skal vel egentlig handle om å bevege seg rundt i naturen og oppleve hva den har å by på. Her i Danmark blir det nødvendigvis å gå fra havn til havn, men det er fortsatt fred og ro kombinert med opplevelser av nye plasser som er poenget.
At båtlivet er mangfoldig får dagens bilde symbolisere. Like ved der vi ligger med båten så klargjøres det for motorshow med såkalte monstertrucker. Vi fryktet det verste, men heldigvis starter det ikke før i morgen kveld (og da er ikke vi her)
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015