Båtliv i nord

Dag 21 - 2019 - Til Gjøl

18 June 2019
Uno B. Larsen
Beklager Thisted, men dette holder ikke. Kvelden og natta i Thisted havn var nok en av de dårligste opplevelsene så langt, ikke bare i år men i det store og hele.
Kvelden var preget av den harde vinden og av alle midt- og nord-Jyllands yngre garde som gjerne skulle vært rally-sjåfør, stunt-sjåfør eller noe i den kategorien, tiltrukket av motorshowet som tross alt ikke skulle starte før i kveld. Alle disse ynglingene i dårlige biler med mye lyd hadde sitt eget motorshow til langt på natt.

Brygga vi lå ved var elendig og vanskelig å fendre mot. Til alt overmål var det montert noen gummidempere på brygga, sorte selvfølgelig og mot hvit båt og hvite fendere blir det ganske lekkert.
Brygga hadde ikke vann, ingen strøm så i realiteten betalte vi ca 50 kr. pr tau vi hadde tjoret oss fast med.
Riktig nok kom en hyggelig kar fra seilforeningen ut over kvelden og mente vi burde flytte oss over til småbåt-havna men vi takket pent nei siden vi allerede hadde bestemt tidlig avgang i dag.
- Og tidlig ble det for selv om vinden løyet ut over natta så økte bølgene i havna. Ikke vet vi hva som var årsaken men det bølget mye!
Skipperen var i sånn passe humør da vi gikk ut av havna i 7-tiden. Hadde det ikke vært for et passe merkbart tordenvær som strøk over oss på morgenkvisten hadde nok avgangen vært en god del tidligere.

Vi gikk over et par av de store bredningene (store åpne flak med mye vann i bredden men ganske lite vann i høyden) med en del skvalpesjø og fant leden inn mot Løgstør og Aggersund bro. Den broa ba vi om åpning på på vei innover og det gjorde vi nå også. Vi var litt tidlig ute og gjorde en liten runde foran brua og da ropte bru-vakta oss opp og mente at han kunne se at vi burde gå under uten at brua burde heves. Med litt veiledning fra bruvakta smatt vi under med ikke all verdens klaring men uten at antenne for VHF eller lanternemast ble liggende igjen. Vi takket for hjelpen og fikk ytterligere råd på veien.

Vi fortsatte samme rute som vi gikk innover Limfjorden for nå er det ikke andre alternativer.
Vi passerte leden inn mot Nibe der vi feiret pinse sammen med alle danskene og gikk ennå litt lenger vestover til en liten havn som heter Gjøl.
Innseilingen til den havna er litt ekkel fodi det etter norske forhold er veldig grunt langt ut fra havna og det er bare de siste hundre meterne at det finnes en mudret renne inn.
Vi har vært her en gang tidligere med pinnebåt så nå burde alt være såre enkelt, men litt skummelt er det når ekkoloddet teller ned til under 2 meter.
Vi fikk oss en fin plass der vi den ene veien ser utover mot Ålborg (og der plaskregner det) og den andre veien innover mot Aggersund laangt borte.

Skipperen gikk for å betale havneavgift og møtte en havnesjef som ikke hadde grenser for hva slags service han kunne yte. Han forklarte og var på tilbudssiden med alt mulig. Det ble egentlig en voldsom kontrast til gårsdagen.

Vi ruslet en ikke så helt kort tur inn til kirken og et stykke til i en ganske påtrengende varme. Det er lummert og vi hører tordenværet går inn over land på Ålborg-siden.
Gjøl er et lite sted og en forholdsvis liten havn som i sin tid ble etablert for fiskerne. Helle 22 båter skal ha hatt tilhold i Gjøl. I dag er det ingen fiskere igjen. Bebyggelsen innover mot det som trolig kan kalles sentrum er velholdt og det er pent og velstelt nesten i alle hager.
Et lite museum finnes også og det er et museum over Gjøl-troll som ble produsert her frem til på 1990-tallet. Hjemme var vel disse trollene populære på slutten av 60-tallet og et stykke fremover og vi kalte dem for Lykke-troll.

Slik er utsikten fra "hyttetomten" i kveld, og nå er det slik det bør være i en stille og rolig havn der vi kan høre fugler som synger og noen unger som bader. Det er en enorm kontrast til gårsdagens private motorshow!
Comments
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015