Båtliv i nord

InSunO II på pressevisning i Drøbak

03 August 2015 | I Oslofjorden

Båten og forbedringer/endringer

03 August 2015 | Sandbukta båtforening i Fredrikstad
BÅTEN
Båten er en Jeanneau Sun Oddyssey 409, byggenummer 3. Båten ble levert som utstillingsbåt til Norge og var derfor i utgangspunktet godt utstyrt.
Den har siden den ble vist frem i Norge på messer både i Oslo og i Bergen seilt ca 10.000 nautiske mil. (August 2015)
Enkelte feil og mangler ble oppdaget den første tiden og den største feilen var knyttet til ror og rorlagring. Rorlagrene ble skiftet først uten at det hjalp. Importøren gjorde derfor et nytt forsøk og oppdaget samtidig at verftet hadde gjort en feil ved monteringen av roret som hadde svekket rorstammen. av den grunn ble hele roret skiftet samtidig som rorlagringen ble skiftet for annen gang. I tillegg ble det gjort en forsterkning rundt innfestingen av øvre rorlager.
Båten er opprinnelig en tre kabiners versjon, men kabinen på babord side benyttes som stuerom/oppbevaringsrom.
Forkabinen er meget romslig med plass til skrivebord og stol (i stedet for ekstra bad).
SO 409 er en "snill" båt som tåler en god del. Samtidig er den velseilende og ganske rask.

FORBEDRINGER OG UTBEDRINGER
INTERIØR:
I forpiggen er det montert to stk ryggstøtter på enden av den romslige dobbeltkøyen. I dårlig vær er det om morgenen godt å sitte med en god bok og en kopp kaffe mot dette ryggstøet.

Putene i salongen var opprinnelig i skai og med et ullstoff i ryggputene. Skaien var ikke god å sitte på og ryggputene var svært tynne og helt rette. Alle putene er derfor trukket om og ryggputene er byttet til nye som har en bedre fasong (tykkere nede enn øverst) Dette bedret sittekomforten betraktelig.

Ventilasjonen var opprinnelig litt for dårlig. Det er derfor montert to stk. friskluftventiler gjennom dekket i forpiggen. Begge disse ventilene kan stenges når vi seiler i mye sjø. I tillegg er det montert en solcelledrevet friskluftsventil gjennom den ene takluken i salongen.

VVS:
Båten har to vanntanker (en under køyen i forpiggen og en under køyen i stb akterkabin) Dette gir rikelig med ferskvann. Trykkvannsystemet var imidlertid ikke bra og det tok ikke lang tid før det mer eller mindre tok kvelden. Ny vannpumpe er installert og gammel pumpe med defekt akkumulatortank er fjernet.
Vinteren 2015 ble store deler av det opprinnelige røropplegget i tilknytning til vannpumpen skiftet. Samtidig ble det montert ekspansjonstanker og et Jabsco vannfilter. Det nye røropplegget er uten speedfit-deler og i stedet er det montert slanger med slangeklemmer. Årsaken til utskiftingen var et evig problem med luft i trykkvannet. Det blir spennende å se om dette hjalp når vi nå snart skal ha båten på vannet igjen.

Toalettet var av manuell type (twist and lock fra Jabsco) Etter å ha måttet skifte pakninger og/eller hele pumpehuset diverse ganger så ble det til slutt nok og våren 2015 ble det installert elektrisk toalett. Valget falt på Jabsco sin modell fordi den passet nøyaktig i de gamle festepunktene. Det finnes sikkert mer avanserte elektriske toaletter på markedet men de ville kreve mer ombygging. Monteringen kunne gjøres på kort tid og resultatet ble upåklagelig.

Vi ligger mye på svai for eget anker. Vi har montert et Spadeanker i baugrulla. Det holder på de fleste bunntyper og i de fleste vindforhold men har en svakhet og det er at ankeret tar med en stor del av bunnen opp. Det ble derfor montert en spylepumpe for å avhjelpe rengjøringen av anker og kjetting. Spylepumpen er montert på baderommet og sender vannet i en slange frem til et spylepunkt i ankerbrønnen. Dette fungerer godt selv om det blir lang vei og dermed et visst trykkfall på vannet. Av/på-knapp for vannpumpen er montert i et lite rom i bakkant av cockpitbordet.

RIGG OG SEIL:
Seilgarderobe
I 2015 ble det innkjøpt nye crusingseil fra NorthSail (Premium Paneled 400) som skal være seilduk med lang holdbarhet og brukstid. Disse seilene erstattet Epex-seil fra Elvstrøm som allerede etter fire sesonger hadde gjort sitt. Båten er utstyrt med skinne/løygang for selvslående fokk, men vi har valgt en svakt overlappende fokk på 106% som fungerer godt på båten.
I tillegg har vi en genakker fra Elvstrøm og en litt liten code zero fra Boding. Code zero-seilet er skåret slik at det står bra helt opp mot 35 grader relativ vindvinkel og gir god fart i båten i vinder under 4 m/s.

Masteskinne
I forbindelse med utskifting av seilgarderobe ble det montert masteskinne fra Antal som erstatning for det vanlige mastesporet. Skinnen gjør at vogner og slider nå går utenpå masten i stedet for inne i mastesporet og storseilet kommer derfor lettere opp og ikke minst ned igjen.

Lazyjacks og bomtrekk
De gamle bomtrekket var for lite til de nye seilene som bygger mer i høyden pga av vogner hele veien. NorthSail sitt bomtrekk fungerer meget godt da det er glidelås i siden på trekket i stedet for på toppen. Dermed blir bomtrekket så og si vanntett. Det nye bomtrekket er også utstyrt med nye lazyjacks som enklere kan reguleres fra dekk enn det gamle systemet.

Akterstagsstrammer
Opprinnelig var båten utstyrt med en manuell aktarstagstrammer av typen "skru deg ihjel". Denne er erstattet med en hydraulisk strammer som gjør det langt enklere å justere spenningen i akterstaget og dermed også spenningen i forstaget.

Barberhaul
Vinteren 2015 monterte vi to pad-eyes i sidedekkene omtrent tvers av masten. Disse benyttes som festepunkt for barberhaul som brukes for å få skjøtepunktet lenger ut og frem ved romskjøts seilas.

Endret føring for rulleforseil
Opprinnelig er linen for innrulling av forseilet ført over dekk og hyttetak til vinsjavlaster ved genoavinsj. Dette gir alt for mye friksjon og gjør det tungt å rulle inn forseilet. Nå er linen ført langs bb rekke (slik de fleste båter har det) og gjennom ny-montert avlaster langt bak på sidedekket.

Bombrems
Sommeren 2015 kjøpte vi en ASB Bombrems. Den fungerer litt på samme måte som et bilbelte som holder igjen kraftig når belastningen er stor men som slipper greit når belastningen er liten. Bombremsen krever line til hvert av sidedekkene og helst hvor linen fra den ene siden kan strekkes tilbake til cockpit. I og med at linen til rulleforseilet ble flyttet fikk vi ledig avlaster og føring for linen til bombremsen. Dette fungerer greit via et par blokker på bb side.
Bombremsen er avgjort en god hjelp rent sikkerhetsmessig da vi i liten grad må passe på og være redde for den ufrivillige jibben.

ELEKTRONIKK OG STRØM:
Strøm og strømforbruk er et evig tilbakevendende tema, også for oss. Slik båten var utstyrt fra start hadde vi store problemer med å kunne ligge mer enn et døgn uten lading. I ettertid sett burde vi ha valgt en annen rekkefølge på utskiftingene fordi synderen i regnestykket lot seg finne og det var ikke batterier, ladere eller instrumenter som var kjeltringen.

Ny lader for landstrøm
Den opprinnelige laderen ble byttet ut med en lader som var et par hakk mer avansert i forhold til å styre ladingen av batteribankene. Sterling-laderen har bl.a en rekke ulike valg for innstilling til ulike batterityper. Fungerer upåklagelig men løste ikke strømproblemet.

Ny laderegulator for dynamo
Det ble montert ekstern laderegulator for dynamoen, også dette et Sterling-produkt. Gevinsten i denne utbedringen er at regulatoren slipper gjennom mer strøm fra dynamoen til batteriene over mye lenger tid. Den opprinnelige regulatoren som sitter inne i dynamoen struper effekten etter veldig kort tid som fører til at det tar mye lengre tid å lade batteriene for motor. Regulatoren fungere meget godt men løste heller ikke strømutfordringene.

batteriovervåking
For å ha litt bedre kontroll med forbruk og lading ble det montert en relativt enkel batteriovervåking. Den viser løpende forbruk og totalt forbruk fra forbruksbanken.
Overvåkningen fungerer greit nok men i ettertid ser vi at en nok burde anskaffet en litt mer avansert løsning.

Nye batterier
Jakten på strømutfordringene fortsatte med utskifting av hele forbruksbanken. Nye Gel-batterier ble innkjøpt og de har fungert helt greit siden innkjøp, men heller ikke dette løste problemet med at vi stadig måtte lade batteriene.

Nytt kjøleaggregat
Kjøleaggregatet hadde lenge hatt fokus som synderen i regnestykket og det ble gjort forsøk med kontroll og etterfylling av kjølemedium i aggregatet bl.a. Det var først i 2015 at vi gjorde et alvorlig inngrep og kastet ut det aggregatet som fulgte med da båten var ny av typen Vittrifrigo.
Til erstatning for dette gikk vi til innkjøp og montering av et Isotherm kjøleaggregat med vannkjøling av kjølemediet gjennom en særskilt skroggjennomføring for utslagsvasken. Med ett var problemet løst. Nå er det i hvert fall i dager med sol slik at to solcellepaneler på lukegarasjen holder tritt med forbruket. Skiftet av kjøleaggregat har avgjort vært vellykket.

Ny autopilot
I 2013 slo autopiloten seg vrang. Forut for dette hadde vi skiftet motor fra det hydrauliske oppsettet som fulgte båten til elektrisk. Det hydrauliske systemet gjorde en tung styring enda tyngre. Etter det fungerte alt i og for seg greit helt til 2013 da autopiloten ga feilmeldinger og det var umulig å kalibrere piloten. Det viste seg at det var selve dataenheten som hadde gått i stykker.
Etter diverse runder med Raymarine ble vi enige om en deal der jeg fikk byttet inn den gamle piloten mot en ny EVO-pilot. Den fungerer helt supert og trenger ikke alle rundene for kalibrering som de tidligere pilotene.

Fjernkontroll autopilot
I tilknytning til autopilotutfordringene ble det også kjøpt inn en fjernkontroll til autopiloten slik at en nå i voldsomt regn kan stå noenlunde beskyttet bak sprayhooden og styre båten.

Radar
I 2015 ble det montert 2 kw radar på radarmast. Radarmasten fra Scanstrut er utstyrt med vogge på toppen slik at radardomen hele tiden står vannrett. Alt fungerer bra og radaren er en god hjelp i nattemørke eller i tåke/dårlig sikt.

ANDRE UTBEDRINGER:
Cockpitkalesje i flere deler
Ny propell
Defroster

PLANLAGTE FORBEDRINGER:
Sirkulasjonspumpe kjølevann
Flytte vannutskiller/dieselfilter
Vessel Name: Ubliks
Vessel Make/Model: Bavaria E40 Sedan
Hailing Port: Fredrikstad, Norge
Crew: Uno B. Larsen og Inger Kalmoe
Ubliks's Photos - Main
21 Photos
Created 14 August 2015
3 Photos
Created 3 August 2015