Mark en Jooske op reis

Cascais

Voor vertrek in Figueira da Foz wil Mark graag nog even naar de kapper. Met Google vindt hij er een. En zonder een woord te kunnen wisselen met de kapster lukt het toch om met een knappe sommerschnitt naar buiten te lopen. Portugees is toch echt wel een hele andere taal dan Spaans, Frans of Italiaans. Het lijkt meer op Pools of Russisch, zeggen ook de Portugezen zelf.

Na Figueira da Foz gaan we naar Peniche waar volgens verschillende bronnen de beste vis van Portugal te vinden is. Onderweg passeren de Cana da Nazare, een diepe canyon in de zeebodem die helemaal tot land doorloopt, wat goed te zien is door de dieptelijnen op de plotter. Bij bepaalde condities wordt het water opgestuwd naar de kust en de hoogste golf ter wereld ooit gemeten was dan ook bij Nazare. En zo planeren we op de golven langs Nazare met een snelheid van ruim 13 knopen.

Bij aankomst in Peniche blijkt er langs de aanlegsteiger voor bezoekers geen plek voor ons te zijn, met name omdat de andere boten heel ruim zijn gaan liggen. Gelukkig willen een paar aardige Engelsen hun boot verleggen waardoor we er net tussen passen. We geven ze een flesje wijn voor de moeite. En dan kunnen wij op zoek naar een visrestaurant waar we een goedgevulde vissoep bestellen, die inderdaad heerlijk is.


De volgende dag meteen door zodat we voor het weekend nog in Cascais, vlakbij Lissabon, zijn en kunnen spreken met de mensen van NorthSails over de reparatie van het zeil. Ons bezoek aan Cascais blijkt samen te vallen met het Europese Harley Davidson festival. Mark roept vrolijk dat hij alle muziek herkent uit zijn jeugd.


We spreken af met Antonio en Paula die ook een zeilboot in Cascais hebben. Mark kent Antonio van zijn zeilreis op de Sanya, een Volvo Ocean zeilboot waarmee ze van St. Lucia naar de Azoren zijn gevaren. Ze hebben ons afgelopen dagen goed geholpen met tips en contacten voor de zeilreparatie.

Het is lekker weer en zo rommelen we wat aan op en rond de boot. Alle apparatuur heeft inmiddels een software update gehad om storingen te voorkomen. Van het weekend zijn we met de trein naar Lissabon gegaan en hebben daar naar Fado muziek geluisterd. We vinden Portugal een erg leuk land dus we vermaken ons hier wel.


Voor wat betreft het zeil, het goede nieuws is dat het gerepareerd kan worden maar het duurt wat langer dan we hoopten. Dus we gaan eens goed naar het weer kijken en ons plan trekken. Misschien vertrekken we wel zonder Code Zero naar de Azoren en sturen ze het na. To be continued...

Comments