Mark en Jooske op reis

Van de Azoren naar Crookhaven, Ierland

Naast Spanje, Portugal en de Azoren zouden we tijdens onze 4 maanden graag ook Ierland en Schotland bezoeken. Omdat mogelijk te maken zouden we graag uiterlijk eind juli in Ierland zijn. Of dat lukt hangt vooral af van het weer. Plan B is niet naar Ierland/Schotland gaan en de overtocht opdelen in een aantal etappes; eerst een oversteek naar La Coruna, dan golf van Biskaje over en dan weer verder zien.

Dus we kijken regelmatig naar de weerkaarten en kijken wat de weerrouteringsprogramma's laten zien. We besluiten woensdag 10 juli uit te varen. De weersvoorspelling is gunstig en we vinden het wel prettig als we conform planning plan A kunnen uitvoeren; dus naar Ierland. De weersvoorspelling laat veel ruime koersen zien en ook stukken halve wind. Om die wind te krijgen zullen we het eerste stuk wel eerst behoorlijk naar het Noorden, richting Ijsland moeten varen en dan geleidelijk afbuigen richting Ierland. Zo gezegd, zo gedaan en we vertrekken. De overtocht is grotendeels volgens planning verlopen. De wind was meer dan voorspeld en dat pakte eigenlijk erg gunstig uit voor ons. Aan boord draaien we onze shifts, halen dagelijks met de Iridium Go satelliet telefoon weerupdates op. We komen nagenoeg geen andere schepen tegen. We zorgen goed voor ons zelf, eten lekker en vullen de dagen met het zeilen van de boot, eten, opruimen, boekje lezen, zonnen, beetje luieren etc. Of we goed slapen hangt met name af van de golven. Er zitten hele comfortabele stukken bij maar ook een aantal periodes met behoorlijke irritante golven. In het Engels noemen ze dat zo mooi "confused seas" die je krijgt als windgolven en oceaandeining elkaar gaan kruizen. Onderweg regelmatig dolfijnen rond de boot, 1 keer een super snelle zwaardvis die uit water sprong en we hebben ook kort walvissen gezien. Die kwamen even ademhalen en waren vervolgens weer verdwenen.


Wat ook heel leuk is dat we gebruik maken van de sextant van de opa van Jooske die marineofficier was. Afgelopen winter hebben we in Amsterdam een cursus voor het gebruik van de sextant gevolgd en nu blijkt die boekenkennis midden op de oceaan nog te werken ook. Wat wel opvalt dat er maar een paar dagen zijn dat de weersomstandigheden goed zijn om een "middagzonnetje" te schieten en via de sextant onze breedtegraad te bepalen. Toch wel erg prettig dat we met onze navigatieapparatuur ook zonder sextant altijd goed onze positie kunnen bepalen. Veel respect voor de de generaties voor ons die zonder betrouwbare navigatieapparatuur en weerinformatie de wereldzee├źn overstaken.


We komen na 7,5 dag rond 2 uur 's-nachts in het pikkedonker (het is zwaarbewolkt) aan in Ierland en ankeren in een baai bij Crookhaven. In de ochtend zien we pas waar we zijn. In de nacht hebben we volledig moeten vertrouwen op de plotter want de kust konden we niet zien. Crookhaven blijkt echt een prachtige baai te zijn. Aan wal is er eigenlijk niets anders dan een pub; de O' Sullivan's bar en een kleine general store (supermarktje) in de O'Sullivan's bar. Verder een indrukwekkend landschap.


We zijn benieuwd naar Ierland; zijn we allebij nog nooit geweest. Het weer is wel een stuk minder mooi dan op de Azoren maar dat was te verwachten...

Comments