Mark en Jooske op reis

Ierland

Na aankomst in Crookhaven krijgen we de echte Ierse experience: veel wind en regen. De omgeving is prachtig en ruig en de Ieren zijn echte bikkels. Terwijl wij de verwarming aanzetten, zien we de Ierse kinderen lachen, zingen (met een accent dat wij niet verstaan) en in het water springen. De Ieren lopen allemaal in korte broek en tshirt en zijn blij.

Ierland heeft weinig echte marina's, maar vooral veel baaien waar je kunt ankeren. Ons idee is dan ook om op die manier de Ierse kust af te struinen, langs Baltimore etc wat prachtig moet zijn. We houden de weersverwachting goed in de gaten. Maar terwijl we horen dat Nederland door de 40 graden Celsius grens gaat, komt er in Ierland het ene lage druk systeem na het andere over. Aangezien we de boot liever niet alleen achter laten aan het anker bij harde wind, zijn we dus beperkt in onze mogelijkheden.We besluiten toch naar de dichtstbijzijnde marina te gaan in Cork. Onderweg komen we langs de beroemde en indrukwekkende fastnet rock. Dit is het keerpunt van de Fastnet Race die start op 3 aug. De snelste zeilboten ter wereld doen hier aan mee. Leuk als we daar nog wat van mee kunnen krijgen!


We bezoeken de pubs en restaurants in de buurt, zoals Bunnyconnellan en de Hong Kong Chef die ons vertelt dat een maand geleden Willem Alexander en Maxima op bezoek waren in de haven van Cork en om het Fort Camden te bekijken. Pikant detail is dat het fort ooit dienst deed om Cork te verdedigen tegen de protestantse Willem III van Oranje.


We maken fietstochten en hikes, en gaan ook een paar dagen naar een kasteel-hotel voor change of scenary en om het binnenland van Ierland te zien.


En hoewel er wel dagen zijn dat we de zon zien, blijft het weer toch voornamelijk grijs en nat. Dus veel lezen en tijd om na te denken. En we komen tot de conclusie dat wij toch meer mooi weer zeilers zijn. We kijken het nog een tijdje aan, maar als het weer nog steeds niet beter wordt besluiten we het roer om te gooien. We bewaren Ierland en Schotland voor een andere keer en gaan naar de Isles of Scilly. Een eilandengroep 24 uur varen ten zuid westen van Engeland.

De overtocht gaat goed. We worden 'uitgezwaaid' door dolfijnen die lange tijd met ons mee zwemmen. We merken dat het veel drukker is op het water dan we de afgelopen tijd hebben mee gemaakt. Vooral 'snachts goed opletten dus, want er zijn ook veel zeilboten en vissersboten die geen AIS hebben (Automatic Identification System, waarmee ze te zien zijn op de plotter).

Bij aankomst op de Scillies lacht de zon ons weer tegemoet.

Comments