Mark en Jooske op reis

Isles of Scilly & Falmouth

Isles of Scilly is een eilandengroep voor de zuidwest kust van Cornwall, Engeland met prachtige natuur, stranden en ankerplekjes. Het is lastig te bereiken, dus is het er zelfs in het hoogseizoen rustig.

Het is ook de plek van de grootste maritieme ramp uit de Engelse geschiedenis. In 1707 liep hier de vloot van Admiraal Shovell op de rotsen met groot verlies aan mensenlevens en schepen. De exacte locatie van de Isles of Scilly was toen niet bekend, de kompassen aan boord van de schepen waren zeer onbetrouwbaar en men kon alleen de breedtegraad vaststellen. Met de ramp als aanleiding looft begin achttiende eeuw het Britse koninklijke huis een beloning uit voor de bedenker van een systeem waarmee schepen hun positie op de lengtegraden kunnen bepalen. De eigenzinnige John Harrison, een geniale selfmade horlogemaker, neemt het op tegen de astronomen van het observatorium in Greenwich en bedenkt de chronometer waarmee op zee de lengtegraad bepaald kan worden. Pas veertig jaar later, na een strijd vol intriges en laster zal hij zijn beloning kunnen opeisen. Dit alles wordt prachtig omschreven in het prachtige boek "Lengtegraad" van Dava Sobel.

Enfin, wij waren er met mooi weer en met de apparatuur aan boord en satellietbeelden van GoogleMaps wisten we gelukkig precies waar wij en de vele rotsen waren! We hebben genoten van het lekkere weer. Mooie wandelingen gemaakt en de altijd aanwezige pubs bezocht (hoe klein het eiland ook is, een pub lijkt de eerste prioriteit voor Engelsen te zijn..).


Samen met een ander schip van KM Yachtbuilders zijn we ook drooggevallen wat hier eigenlijk veel makkelijker ging dan op de wadden omdat het getijverschil meer dan 5 meter bedraagt. Je moet bij laag water wel erg opletten hoe je de bijboot vastlegt want het water komt bij vloed veel verder dan je op het eerste gezicht verwacht.Toen wij op de Scillies waren vond de Fastnet zeilrace plaats en we zagen aan beide kanten van de eilanden Trimaran race monsters, Volvo Ocean Race-ers en vele andere bekende raceboten voorbijvaren; prachtig om te zien.


Omdat het weer zou omslaan zijn we maandag 5 augustus vertrokken uit Scillies en naar Falmouth gevaren. Falmouth is een historische havenplaats gelegen in een mooie beschutte baai. Ook wel weer leuk om aan een steiger in een havenstad te liggen, met gezelligheid van de boten om ons heen.


Een van de hoogtepunten was toch wel het maritieme museum van Falmouth waar we onder andere een tinnen bedpan hebben gezien met de vermelding: "Lord Nelson may have sat on this bedpad".


Comments