Mark en Jooske op reis

Cruising de Engelse zuidkust

Na een paar dagen Falmouth varen we door naar Plymouth waar Katherina en later ook onze vriendin Ariette Dekker op stapt. De eerste keer tijdens deze reis dat we opstappers krijgen aan boord en het is heel gezellig (zo gezellig dat we nauwelijks aan de blog toekomen).

Tegelijk met ons ligt ook het race zeiljacht Malizia in de haven, die Greta Thunberg (zij is gestart met de schoolstakingen voor het klimaat) naar New York zal brengen om daar te spreken op de NY Climate Summit. Greta wil niet vliegen vanwege de impact op het milieu en de eigenaar van dit jacht, dat vol zit met zonnepanelen en onderwater turbines, heeft haar aangeboden te brengen. De dagen voorafgaand aan hun vertrek zien we pers uit alle landen in de haven. Indrukwekkend om te zien hoe de 16-jarige klimaatactiviste hier mee omgaat. Ze is nonstop aan het werk en je kan niet bij haar in de buurt komen. Een echte professional. Dus schrijven we een kaartje om haar goede reis te wensen. En maak ik een praatje met haar vader en wordt Mark nog geïnterviewd door de Duitse televisie wat hij er van vindt. We hebben haar vertrek gefilmd.


Katharina vertrekt weer naar Londen, en wij varen door naar Salcombe waar we een mooring buoy krijgen toegewezen mooi tussen het dorpje aan de westoever en het strandje aan de oostoever. Het is een prachtig en welvarend plaatsje waar we heerlijk hebben gewandeld en gegeten. Onder andere bij Gara Rock, volgens BBC Good Food 'the best British seaside break for foodies'.
Vervolgens varen we door naar Dartmouth. Daar is geen plek in de marina dus we worden gevraagd door te varen de rivier op naar het plaatsje Dittisham, waar het huis van Agatha Christie staat. Het ligt tussen de bossen en is heel peaceful. Met de watertaxi gaan we naar Dartmouth en zien onderweg zowel zwanen als zeehonden op de rivier de Dart. Bijzonder dat dit samen gaat op hetzelfde water!Hierna is het twee volle dagen varen naar het zeilersmekka Cowes, waarbij we 's nachts ankeren in Portland. Onderweg worden we verrast door dolfijnen die ons een echte show geven door uit het water te springen.Bij aankomst passeren we de bekende Needles van de Isle of Wight. Ondanks de sterke stroming, zijwind en het drukke vaarwater lukt het om de boot af te meren. We blijven drie dagen op de Isle of Wight en maken o.a. een prachtige memorabele fietstocht over het eiland dwars door natuurgebieden en weilanden met koeien en schapen. Allemaal zeer de moeite waard want nu zien we de Needles ook vanaf land.


Comments