Mark en Jooske op reis

Weer terug in Nederland!

Na Isle of Wight zijn we naar Chichester gevaren. Een groot getijden gebied met stranden, kleine riviertjes, kwelders, dorpjes, en erg veel activiteit van schepen en bootjes in allerlei maten en soorten. Ons bestemming was de restanten van het Fishbourne Roman Palace (het grootste Romeinse paleis ten noorden van de Alpen) te zien. Om daar te te komen zijn zijn we doorgevaren met de Oester zo ver als mogelijk, toen met 45 minuten met de bijboot totdat we echt niet meer verder konden vanwege ondiepte en toen nog een lange wandeling. De mozaïek vloeren van bijna 2.000 jaar oud waren de tocht meer dan waard.


De volgende dag uitgevaren met Rotterdam als bestemming om op bezoek te gaan bij de ouders van Jooske die daar net naar toe zijn verhuisd. Het werd hoofdzakelijk motoren, en vaak in de mist, want er was nagenoeg geen wind. Bij België zijn we nog opgeroepen door een Nederlands marineschip of we onze koers wilde verleggen want ze waren mijnen leggen aan het oefenen. Vanwege mist hadden we de radar aan staan maar het marineschip was in stealth mode en op de radar niet te zien.


Van de Maasmonding naar binnenstad Rotterdam is het nog 20 mijl varen en dat was een belevenis. Erg professionele begeleiding via marifoon van de Verkeersleiding van al het verkeer op het water. De Oester was op eens een heel klein bootje te midden van containerschepen, tankers, cruiseschepen, grote rijnaken etc. die ons van alle kanten voorbij voeren. De verkeersleiding maakte de grote jongens attent op pleziervaart bestaande uit het jachie de "Oester".


De Erasmus brug gaat op bestelling open en op de afgesproken tijd werd al het verkeer gestopt en de brug geopend zodat wij naar de Entrepothaven aan de Maas konden binnen varen. Daar heel wat familie op bezoek gehad; erg gezellig. Na Rotterdam nog tussenstops gemaakt in IJmuiden (waar de hond aan boord is gekomen) en Texel.


Daar hebben we onder begeleiding van een vogelkenner bijzondere vogels gezien en veel geleerd over waarom de Wadden een uniek en heel belangrijk gebied is voor allerlei trekvogels. De wandeling werd wel opgeschrikt door dikke rook veroorzaakt dooe een F16 die een oefenbom op de verkeerde plek lheeft laten vallen en zo op Vlieland een duinbrand veroorzaakte.


En toen na 3 1/2 maand weer terug in Makkum; tijd om onze Oester te verlaten en het gewone leven weer op te pakken. Eigenlijk ook wel weer leuk. Beste "followers"; dit is dus ook het einde van onze blog berichten. We zijn positief verrast over hoeveel mensen onze blog hebben gelezen. Heel leuk dat jullie ons hebben gevolgd; we hebben veel plezier beleefd aan al jullie reacties. En deze blog is ook voor onszelf een mooie manier geweest om onze reis te beschrijven in woord en foto's.

Tot snel, Mark & Jooske

Comments