schorpioenopzee

Vessel Name: Schorpioen
Vessel Make/Model: Coronet 41
Hailing Port: Hellevoetsluis
Crew: Wouter Broekhuizen en Saskia Hocks
Extra: www.schorpioenopreis.nl
Home Page: www.schorpioenopreis.nl
Recent Blog Posts
23 August 2017 | Hellevoetsluis

(Saskia) Weer thuis

We liggen weer in de box voor het huis. Nog niet in het huis want daar zit de huurder nog in.

17 August 2017

Oversteek Azoren naar Brighton, dag 10

(Saskia) Onze positie: 50-01.6N 3-40.0W, dagafstand:140 mijl We zijn niet gestopt in Falmouth. Het is geen lekker weer en dan weten we eigenlijk niet wat we daar te zoeken hebben. Het plan is nu om het kanaal door te varen en dan naar Londen voor een weekje. We doen wel een tussenstop in Brighton waar [...]

16 August 2017

Oversteek Azoren naar Falmouth, dag 9

(Saskia) Onze positie: 49-27.0N: 7-08.0W, dagafstand:145 mijl

15 August 2017

Oversteek Azoren naar Falmouth ?? dag 8

(Saskia) Onze positie: 48-19.5N: 10-20.8W, dagafstand:137 mijl Gisteren een heerlijke zeildag gehad. Met de parasailer komen we met een beetje wind toch nog lekker vooruit. Afgelopen nacht was het ook helder en konden we eindelijk de maan weer zien, die ondertussen is afgenomen tot een halfje. Toch [...]

14 August 2017

Oversteek Azoren naar Falmouth ?? dag 7

(Saskia) Onze positie: 48-23.0N 13-46.3W, dagafstand:139 mijl

13 August 2017

Oversteek Azoren naar Falmouth?? dag 6

(Wouter) Onze positie: 47-18.1N 17-06.5W, dagafstand:135 mijl

(Saskia) Weer thuis

23 August 2017 | Hellevoetsluis
We liggen weer in de box voor het huis. Nog niet in het huis want daar zit de huurder nog in.
Hoe kan dat? Jullie zouden toch nog niet zo snel terug zijn denk je dan misschien. Dat klopt.
Vrijdag kwamen we aan in Brighton en toen kreeg ik een berichtje van mijn oude werkgever of ik misschien in wil vallen voor 12 uurtjes. Ja natuurlijk, maar wanneer begint het schooljaar ook al weer? Nou, aanstaande maandag. Dat hebben we niet gehaald maar na een nachtje door racen waren we toch maandagmiddag al in Stellendam. Daar leek het nog even spannend te worden omdat de sluis het niet deed. Er lagen al boten de hele dag te wachten. Gelukkig net toen wij aan kwamen varen ging de brug omhoog en konden we toch nog met zijn allen geschut worden.

Oversteek Azoren naar Brighton, dag 10

17 August 2017
(Saskia) Onze positie: 50-01.6N 3-40.0W, dagafstand:140 mijl We zijn niet gestopt in Falmouth. Het is geen lekker weer en dan weten we eigenlijk niet wat we daar te zoeken hebben. Het plan is nu om het kanaal door te varen en dan naar Londen voor een weekje. We doen wel een tussenstop in Brighton waar we als het goed is morgenmiddag aankomen.

De naweeen van de storm van gisteren zorgden voor een bijzonder onrustige zee. Daarbij was het mistig, grijs en koud dus niet echt een pretje. Vannacht passeerden we Lizard point waar het ook nog eens best druk met scheepvaart was. In het donker en mist vaar je dan redelijk blind behalve de AIS. Gelukkig trok de mist later op zodat we alles weer kon zien.

--

Oversteek Azoren naar Falmouth, dag 9

16 August 2017
(Saskia) Onze positie: 49-27.0N: 7-08.0W, dagafstand:145 mijl

Het front dat nu ons aan het passeren is geeft meer wind dan de voorspelde 20 tot 27Kts. We hadden stukken waar de wind in de 30Kts bleef, met de uitschieter van 36Kts. De wind en de golven komen van schuin van achteren Gisteren avond begonnen we met de fok en een stukje genua. Sinds zonopkomst zeilen we alleen op de fok, en dat gaat best goed. We liggen redelijk stabiel, als je kijkt welke golven er allemaal langs komen denderen. We sturen met de wind mee, die gaat draaien van het zuiden naar het westen. Dan kunnen wij meer naar het noordoosten sturen, richting Falmouth. Helaas is het veel te onrustig om de Scilly eilanden te bezoeken met dit weer. Het is rustig buiten met de scheepvaart, ook volgens de AIS. En dat voor de ingang van het Engels Kanaal. De katten kunnen na een lange nacht van veel stoeien maar niet goed slapen door het geslinger. We hebben zelfs speciale slinger bedjes voor ze gemaakt. Maar die liggen natuurlijk niet net zo fijn als hun vaste ligplekjes. En dan worden ze ook nog ruw wakker van een grote golf die over de boot kapot slaat met veel lawaai gespetter.

Oversteek Azoren naar Falmouth ?? dag 8

15 August 2017
(Saskia) Onze positie: 48-19.5N: 10-20.8W, dagafstand:137 mijl Gisteren een heerlijke zeildag gehad. Met de parasailer komen we met een beetje wind toch nog lekker vooruit. Afgelopen nacht was het ook helder en konden we eindelijk de maan weer zien, die ondertussen is afgenomen tot een halfje. Toch geeft hij nog behoorlijk licht!

Vanochtend om 9 uur was het echt voorbij met de wind. Onder de 6 knopen kan de parasailer er ook niks meer van maken dus nu varen we op de motor. De voorspelde storm komt wat later, woensdag ochtend, en met iets minder wind als eerst voorspeld, 25 tot 27 knots. Voorlopig genieten we van een zonnetje.

Wouter had tijdens zijn nachtwacht een helder moment! Je kan ‘s nachts natuurlijk ook een deken over je heen doen in het kuiphuis. Lekker warm! Je denkt misschien duhh! Logisch. Maar wij hadden daar serieus nog niet eerder over nagedacht en genieten nu van warme nachtwachten.

Oversteek Azoren naar Falmouth ?? dag 7

14 August 2017
(Saskia) Onze positie: 48-23.0N 13-46.3W, dagafstand:139 mijl

Gisteren keek ik buiten om me heen en zag ik een groot vrachtschip. Huh? Ik had niets op de AIS gezien. Nog even voor de zekerheid aan Wouter vragen of hij wat op de AIS zag maar niets, leeg scherm. We roepen het schip op, of hij ons wel op zijn AIS ziet, en na wat verwarring ziet hij ons toch, gelukkig! En dat net voordat we het kanaal in gaan varen over een paar dagen. Gelukkig na een harde reset ziet hij ook weer schepen om ons heen. Gisteren en vannacht waren koud, grijs en nat. We lijken echt in de buurt van Engeland te komen en we missen de kachel, die nog steeds kapot is. Vanochtend trok de lucht open (het begon met een lichte rand onder de bijna zwarte lucht die steeds breder werd waarna de donkere lucht langzaam helemaal wegschoof, prachtig voor dramatische foto’s) en nu varen we onder een stralend zonnetje. Helaas op de motor want de wind is ook verdwenen. Bij het binnenhalen van de gribfiles werd het duidelijk dat dat stilte voor de storm is. Dinsdag nacht komt er een flinke storm over. Helaas niet echt meer te ontwijken dus we kunnen ons alleen maar erop voorbereiden en hopen dat alles goed gaat. Niet echt een lekker vooruitzicht.

Oversteek Azoren naar Falmouth?? dag 6

13 August 2017
(Wouter) Onze positie: 47-18.1N 17-06.5W, dagafstand:135 mijl

We zien tot nu toe meer walvissen dan dolfijnen. Weer zagen en hoorden we een walvis krachtig ademhalen tijdens het zeilen. Eind van de middag kwam een groep Grienden bij ons en ze zwommen even met ons mee. Zitten we in het kuiphuis, slingerend op de deining, zie ik over de schouders van Saskia door het raampje een grote rug van een walvis naast de Schorpioen. Een Bultrug dit keer. Hij haalt een paar keer adem en verdwijnt in de diepte. Volgens Saskia lag hij te chillen. Vannacht hadden we een kort gevecht op het dek om het Parasail naar beneden te krijgen. De wind was langzaam toegenomen. We zeilen weer op de genua in 14 tot 16 Kts wind uit het ZW.
Schorpioen's Photos - Main
2 Photos
Created 22 November 2016
1 Photo
Created 22 November 2016
1 Photo
Created 22 November 2016
Eerste stukje van de reis
1 Photo
Created 22 November 2016

About & Links