zv. Wending in de Middellandse Zee

Anneke en Cor Groenewold

06 November 2010 | 1 november 2010
06 November 2010
06 November 2010
06 November 2010 | Trapani
06 November 2010 | Marina di Ragusa
06 November 2010
06 November 2010 | Wending
06 November 2010 | Aan boord in Marina di Ragusa
06 November 2010 | bij de luchthaven van Trapani
06 November 2010 | Marsala
06 November 2010 | Ibla
06 November 2010
06 November 2010 | Marina de Ragusa
06 November 2010
06 November 2010
06 November 2010
06 November 2010
06 November 2010 | Brindisi
06 November 2010
06 November 2010 | Italië

Marina Di Ragusa

06 November 2010 | 1 november 2010

Onze route: Venetië, (Kroatië) Losinsj, Molat, Telassica,Vela Luka, Vis Korcula, Lastovo (Italie) Vieste, Bisceglie, Molfetta, Bari, Brindisi,Otranto, St Maria di Leuca, Gallipoli, Crotone, (Sicilie) Syracuse Marina di Ragusa.

Totaal gevaren mijlen 814 waarvan ca 50% zeilend.

Het is weer tijd voor een vers weblog, maar het kost wel even veel denk, tik en plakwerk.

Inmiddels is het november en wij zijn vanaf einde augustus weer aan boord.
De weken in Nederland waren leuk met dit keer als hoogtepunt het huwelijk van Wouter & Gitte.
Een zonnige zaterdag 14 augustus met een stralend, blij bruidspaar omringd door hun kinderen, familie en vele vrienden werd het huwelijk in de Hortus Botanicus te Leiden gesloten.
Vervolgens receptie, "walk in diner" met heerlijke hapjes in de tuin van een fraai pand op het Rapenburg en 's avonds een fantastisch feest in de Orangerie van de Hortus.

25 augustus vertrokken wij naar Venetië om daar enkele dagen te toeristiseren.
Een mooie ervaring, vooral het begin, Cor had de nodige info op zijn (trotse speeltje maar reuze handig) Ipad helaas daar geen verbinding zodat wij niet precies wisten waar ons hotel zich bevond.
Het werd een soort marinierstraining met volledige bepakking ieder 25 kg aan de hand en 15kg op de rug bij een temperatuur van ruim 28 graden, brug op brug af dwars door de terroristenstroom maar wel de moed er in houden; uiteindelijk na 1 uur ons leuke kleine hotel gevonden.

De bekende toeristische plaatsen verkend, waar het vreselijk druk en warm is.
Op het Piazza San Marco staan lange rijen toeristen in de brandende zon voor bezichtiging van de Basilica.
Wij stellen ons plan bij, en gaan voor een anti-cyclisch toeristische toer (=toeristiseren), veel wandelen in de schaduw en uitrusten op een terras met cappu, een lange vaartocht met de Vaporetto lijn om zo Venetië aan je voorbij te zien trekken.
In het mooie Accademia zien wij de onovertroffen schilderijencollectie van 5 eeuwen.
Van de Byzantijnse periode via de Renaissance tot de Barok en later.
Zijn daarna meer dan verzadigd en bezoeken toch nog het museum van de grote ontdekker Leonardo de Vinci, boeiend, en zijn onder de indruk van deze Slimpie.
Einde middag is het goed toeven in het proeflokaal met heerlijke rode/witte wijn begeleid met huisgemaakte hapjes.

De laatste avond in Venetie hebben wij de keus voor Culinair of Concert, kiezen voor het laatste en genieten in de kerk San Vidal, een schitterende ambiance, van een strijkorkest met uitvoeringen van o.a. Vivaldi.
Na afloop een snelle pizza snack, een mens wil toch maagvulling.

Vrijdag alweer onze laatste dag in Venetië, eigenlijk een tekort verblijf, maar zijn gebonden aan de laatste snelle boot van dit seizoen die direct naar Losinsj vaart.
Wij hebben Venetië als mooi ervaren, maar het geeft de indruk van een groot openlucht museum, waar het in de late avond en nacht een verlaten oord is.
Vrijdagavond om 23.00 uur zijn wij weer aan boord en de "Wending" ligt er prima bij.
De dagen daarna druk met bevoorraden en vaarklaar maken, besluiten om niet meer verder Noordwaarts te gaan maar richting zuiden en daarna over te steken naar Italië.
Bezoeken nog wat baaien zoals Molat altijd mooi en beschut met de juiste wind, Telassica ook favoriet bij ons, wel deze keer heel veel wind en onweer maar wij liggen goed.
Cor druk met zijn vakantiebaantje: toiletpomp, elektra en generator, helaas door pech nog een kapotte ijskast, gelukkig is in de haven van Sukosan een goede elektricien en is dit probleem snel opgelost en draait de ijskast weer.

Zeilen naar het eiland Vis, denken/hopen dat het seizoen daar nu over is, helaas vol vol vol, in beide baaien, dan maar ten anker, de volgende dag gaan wij vroeg door naar Vela Luka (Korcula) waar gelukkig voldoende plaats is
Onze laatste stop in Kroatië is het eiland Lastovo, tot een paar jaar geleden een militair gebied en gesloten voor toeristen.
Het eiland is 9 km lang en 6 km breed wij hebben het ervaren als een juweeltje nog zo ongerept met schitterende beschermde baaien en fraai om te wandelen langs de kust.
Zijn daar ook uitgecheckt met een vooroorlogse procedure, stempels voor en na bezoek autoriteiten.

Maandag 20 september, met 61 mijlen voor de boeg zeilen wij naar Viëste gelegen op het schiereiland Gargano (Italie). Maken een goede gemiddelde snelheid 6,8 kts
Het is de eerste mijlen rustig met de wind, maar oh schone schijn, die trekt spoedig stevig aan tot uiteindelijk 6 Bft.
De deining en grondzeeën voor de kust en haven zijn niet echt aantrekkelijk toch maar naar binnen. In de haven is het pas mogelijk het grootzeil te strijken, deze actie vindt plaats op een vierkante meter dus voor Anneke alle stuurmanskunst uit de kast en met crossfingers; gelukt! Hoera.
Het afmeren met deze wind en een luie boegschroef geeft ook wat zorgen maar dankzij de vriendelijke hulp van de marinero liggen wij uiteindelijk.

Welkom in Italië.

Viëste is een leuke havenstad met in het oude centrum karakteristieke straatjes.
Genieten na Kroatië van het ruime aanbod in de supermarkt vooral de parmaham, kazen en wijnen worden ruim ingeslagen.
Na enkele dagen Vieste gaan wij richting Trani een mooi havenstadje met wit gepleisterde huizen maar helaas geen ligplaats beschikbaar voor de "Wending"
Op naar de volgende plaats, Bisceglie, liggen in de marina niet echt mooi tussen 2 grote tupperware motorboten en de oude stad zelf is te triest voor woorden: vuil, vies, oude panden, die op instorten staan waar nog wel mensen wonen.
Snel de volgende dag door naar Molfetta, er is daar wel plaats om af te meren maar er is een Regatta voor het weekend gepland.
Met toestemming van de havenautoriteiten mogen wij zowaar 1 nacht blijven.
Gelukkig voor ons zijn de weergoden slecht gestemd voor de Regatta en deze wordt voor zaterdag afgeblazen, fijn dan blijven wij nog een nacht.
Helaas we moeten door, Cor heeft met een monteur in Bari een afspraak voor de generator en maandag 27 september meren wij af in Bari.
De monteur komt op afgesproken tijd en na enkele uren verder en euro's lichter is de generator weer als vanouds.

Op naar onze volgende bestemming 65 mijlen verder: Brindisi.
Een grote marina gelegen buiten de stad en nog niet voor 1/3 vol. Wij boffen het wintertarief is ingegaan en wij betalen slechts 37 euro per nacht. Na 2 nachten Brindisi varen wij naar Otranto, ooit een van de belangrijkste havens van de Romeinse republiek. In 1070 kwam de stad onder Normandisch bewind en in 1480 veroverden de Turken na een wrede massaslachting deze stad, kortom een hoog histerisch gehalte dus.
Maar deze stad is de moeite waard om te bezoeken.

Zondag 3 oktober een zonnige vaartocht op de motor naar St Maria di Leuca, daar vertrokken wij in juni 2007 naar Griekenland. De cirkel Oost-MED is rond.
Het weer is inmiddels grillig, zon wisselt met regen, onweer en veel wind.
Plannen om maandag de baai van Taranto over te steken richting Crotone een afstand van 72 mijlen.
Jammer, jammer, de weergoden werken niet mee en als wij willen vertrekken zien wij enorme buien met onweer boven de baai, maar ff wachten.
Na 1.5 uur toch maar proberen en de haven uit, daar buiten blijkt het geen feest, wind en golven strijden om de hoogste eer en Crotone ligt in de wind.
Wijzigen het plan en gaan met ruime wind, begeleid door zware buien, de baai van Taranto in, richting GalliPoli.
Er zijn daar 3 marina's en wij hopen dat er plek is.
Bij de derde marina blijkt er plaats te zijn en wij zijn blij met het slechte weer in het vooruitzicht, binnen te liggen.
Vooral in de twee nachten die volgen is er veel wind /regen/onweer.
Bezoeken de bijzondere oude stadskern en in het nieuwe gedeelte is er een ruim aanbod van goed gesorteerde supermarkten, maar geen Zara.

Het weer voor donderdag 7 oktober ziet er goed uit om richting Crotone te gaan.
Met een zonnetje en op de zeilen is het een heerlijke tocht, maar voor donker binnen lukt niet met ruim 72 mijlen te gaan.
Het is 19.00 uur als wij de haven van Crotone binnenvaren maar dankzij de zorgen van de oude marinero die ons met fiets en zaklantaarn bij de pier opwacht wordt het appeltje eitje en volgden wij zijn achterlicht om daarna met zijn hulp af te meren .
Blij dat wij er zijn.
Besluiten de volgende dag (vrijdag, het weer is nu goed) door te gaan naar Syracuse een tocht van 150 mijl.
Het weer ziet er niet ongunstig uit en met een voordewindse koers is het goed te bezeilen.

Vertrek om 11.45, buiten staat er een flink zeetje maar met het zonnetje en alleen de fok beloofd het een dames tochtje te worden.
Maar zoals altijd er zit venijn in de kop of de staart eenmaal iets van koers gewijzigd gaat de Wending flink rollen, de wind wordt minder en het is alles behalve comfortabel.
Wij lossen elkaar af voor korte of lange slaapjes en Hulde aan mijn stoere rots in de branding die lekkere bekers thee en soep voor ons maakt en mij soms wat langer laat slapen...
In de morgen worden wij beloond met een act van dolfijnen waar het Dolfinarium in Harderwijk jaloers op zou zijn.
Een school dolfijnen buitelt en duikt boven de golven uit en herhaalt dit enkele keren, ademloos volgen wij dit stuk natuur-theater, proberen het te fotograferen wat niet echt lukt, de herinnering blijft.
Dan verdwijnen zij weer net zo snel als dat zij zijn gekomen.
De zee wordt er niet rustiger op maar gelukkig naderen we Syracuse en op zaterdagmiddag om 15.45 gaan wij ten anker in de baai.
Zijn tevreden over deze tocht die wij alleen op de fok hebben afgelegd.Met een gemiddelde snelheid van 5,8 kts

De vooruitzichten van het weer zijn niet zo gunstig om lang in deze baai te blijven en zondagmorgen om 07.30 na een goede nachtrust gaan wij anker op richting Marina di Ragusa. (zuid Sicilië)
Ook deze keer weer een voordewindse koers maar de zee is nu rustiger dan de dagen daarvoor.
Om 17.00 uur meren wij af in een haven met veel dwarswind, te sterk voor de boegschroef, dankzij de hulp van de 2 marinero's met duwboot liggen wij top 2 mooringlijnen voor en 2 landvasten achter..
Het tarief voor overwinteren in deze haven is erg aantrekkelijk, maar eigenlijk willen wij door naar Sardinië, Balearen, Almerimar of Lagos (Portugal).
Realiseren ons wel dat het seizoen niet mee werkt het weer is grillig en onvoorspelbaar de laatste weken en ook de juiste wind voor deze tocht is belangrijk.
Voorlopig hier eerst maar eens een paar dagen /weken blijven.

Liselore en Cato komen een weekje aan boord, wij kijken er naar uit.
In het kader van low budget reizen komen zij met Ryan air aan in Trapani, slechts 300 km van onze haven.
Wij maken hier dan maar een nachtstop Trapani van en op 22 oktober gaan wij met een huurauto en een mand vol proviand en-route.
Het is een lange tocht maar geeft ons de kans om het eiland te verkennen.
Na bijna 5 uur rijden komen wij aan in onze bij Booking.com gereserveerde Baglio.
Het is een mooi oud gerestaureerd landhuis met een grote wijngaard er om heen.
Genieten meer dan ooit van ons verblijf, mooie kamer, heerlijke wijnen en een voortreffelijk diner en ontbijt.
Zaterdag vroeg naar de luchthaven voor ontvangst van Liselore & Cato, een blij weerzien.
Rijden de terugreis via Palermo, sneller maar langer zeggen ze maar helaas: niet dus.
Cato vindt alles prima en zit en slaapt in haar auto stoeltje.
Het weer is zomers zonnig echt een dag om door te brengen tussen de wielen, zijn blij als wij rond 15.00 uur bij de haven zijn.
Er volgen vele gezellige dagen met deze 2, het weer is zonnig en een aangename temperatuur, alleen zondag een dag met heel veel regen en wind.

Cato past zich goed aan het leven aan boord. Haar woordjes zijn naast papa nu ook uitgebreid met opa en boe van de koe, daar is een app voor!
Trapjes en plateaus zoals het pilothouse worden door haar weloverwogen genomen.
Shoppen uitgebreid bij de Zara en scoren een leuk Italiaanse winter-outfit voor Cato.
Met de auto naar Syracuse, en wandelen door deze mooie oude stad, en of wij nog niet genoeg oude stenen hebben gezien brengen wij een bezoek aan het Griekse en Romeinse amfitheater.
Ook een dagdeel naar het nieuwe Ragusa, genieten daar van een cappu +.
Maar het mooiste van deze stad is het oude gedeelte Ibla rustig en sfeervol gelegen (Unesco werelderfgoed) dat via rotsachtige heuvels in verbinding staat met de moderne stad.
Na een heerlijke Italiaanse lunch en een wandeling gaan wij weer richting boot
Deze week eet Cato ook haar eerste ijsje gekregen van de Italiaanse ijsman, wat onwennig met het vasthouden maar al snel had zij de spelregels door, niet meer afgeven en lekker smullen.

Vrijdag is het al weer tijd voor vertrek en vol goede moed gaan wij weer richting Trapani, hebben bij dezelfde Baglio geboekt. Booking.com bedankt.
Een lange tocht maar wel langs een andere route dit keer.
Zijn blij als we er zijn Cato heeft zich tijdens deze tocht weer prima gehouden.
Het is weer goed toeven in deze Baglio.

Zaterdag morgen afscheid van de 2 lieffies, voor ons toch wel ogen op sap.
Wij gaan weer bootwaarts maar bezoeken eerst nog de stad Marsala
Na een rondwandeling en cappu beginnen wij met frisse moed aan de terugreis en zijn blij als wij na 5 uur rijden weer veilig bij de haven arriveren.
Wij hebben in totaal 1700 km gereden, voor ons heeeel veel.
Nu eerst maar een paar dagen rust en wachten op beter weer en goede wind voor onze volgende bestemming.
Tot Ziens

06 November 2010
Arrivederci!

Marsala

06 November 2010
Weer een oud centrum met gezellige straatjes en oude kerken. (kathedraal)

Vertrek

06 November 2010 | Trapani
Het inchecken van de dames bij de bali van Ryan Air

IJsje eten

06 November 2010 | Marina di Ragusa
Wat moet ik er mee?

Syracuse

06 November 2010
Bezoek aan het Griekse theater, genietend van de zon en heerlijke temperatuur.
Eén van de belangrijkste theaters in de wereld. Cato geniet zichtbaar van al deze oude stenen.

In het pilothouse

06 November 2010 | Wending
Haar favoriete stekkie, onder de tafel en genietend van haar drankje

Onze jongste kleindochter

06 November 2010 | Aan boord in Marina di Ragusa
Ze past er nog net in.
Vessel Name: wending
Vessel Make/Model: Koopmans 49
Hailing Port: Lelystad
Crew: Anneke en Cor Groenewold
Extra: Aluminium Custom Built 14,85 x 4,25 x 1,50/2,50

Bemanning

Who: Anneke en Cor Groenewold
Port: Lelystad